Топ забележителности в Милано - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ забележителности в Милано

Ако все още не сте омагьосани от Милано, значи е време да го посетите. Вкусна храна, красиви сгради, италианско еспресо и мода - няма как да устоите. Определят Милано като икономическото сърце на Италия, където винаги се случва нещо. Ето какво да не пропуснете в града, който определя тенденции и проправя пътища.


Миланската катедрала Дуомо – Тя е символ на Милано и е пета по големина в света. Строена е в продължение на 5 века – от XIV век до началото на XIX век. Изградена е в готически стил от бял мрамор. Когато слънцето е зад сградата, тя изглежда сива и мрачна, но когато я огрява директно, белият мрамор засиява. Впечатляващи са красивите витражи по високите й прозорци, а на най-високата й кула, на 108 м височина, се издига златна статуя на Дева Мария. От покрива на катедралата се разкрива красива панорамна гледка към града - дотам можете да се качите срещу билет (по стълби или с асансьор). Полезна информация за посещение на Дуомо ще намерите тук.

Оперният театър „Ла скала” – Той е един от най-известните в света. Сградата отвън не е особено впечатляваща, но вътре ви очаква красота и разкош. Театърът е поръчан от австро-унгарската императрица Мария Терезия и е построен в периода 1776–1778 г. Наречен е на името на църква, която се е намирала на това място. По стените на коридорите ще видите стари рекламни постери на оперни представления. Има музей, посветен на музиката и можете да разгледате коридорите и пищните зали на операта. Повече за посещение на музея на Ла Скала.

Площад „Дуомо” – Това е сърцето на Милано. Тук е оживено по всяко време на денонощието. Много кафенета, ресторанти, магазини и... гълъби. Те са навсякъде и можете да ги нахраните. Бъдете сигурни, че ще кацнат в ръцете ви, ако им позволите. Площадът е известно място за срещи и за съзерцаване на забързаните тълпи. Освен двореца и катедралата Дуомо, тук се намира и впечатляващият търгвоски център Галерия Виторио Емануеле II, която от май 2015 г. отваря покрива си за разходка на десетки метри над улиците на Милано.

Кралският дворец – Някога е бил резиденция на фамилия Сфорца, после става дом на първия постоянен театър в града, където Моцарт изнася концерт още като дете. Днес тук се помещават музеят на съвременното изкуство и музеят на катедралата, както и няколко зали, където често има концерти, изложби, шоупрограми. Намира се срещу катедралата Дуомо.

Тайната вечеря на Да Винчи – В Милано се съхранява картината, считана за връх в творчеството на Леонардо да Винчи – „Тайната вечеря”. За да я видите трябва предварително да си запишете час за посещение. Снимането е забранено. Стенописът се намира на стена в бившата трапезария на манастира „Санта Мария деле Грацие”, която е преобразувана в климатизирано пространство с цел доброто съхранение на произведението. Вижте полезна информация за посещението на "Тайната вечеря".

Замъкът „Сфорца” – Построен е през 1368 г. от Франческо Сфорца. Тук са живели управляващите милански фамилии. Замъкът е използван и като крепост. Днес към него има музей, където ще видите средновековни брони, копия, монети, съдове от дърво и камък, средновековни мебели, дърворезбовани предмети. Тук често се организират изложби на Микеланджело. Можете да влезете в замъка безплатно, заплаща се билет само за музеите. Информация за билети, работно време и точен адрес тук.

Музеят на науката и технологията „Леонардо Да Винчи” – Потопете се в интерсния свят на техниката. Ще видите металургични машини, телеграфи, телефони, истински електрически столове, едни от първите телевизори и радиа, самолети от Първата и Втората световна война, локомотиви, кораби, подводници, както и много от изобретенията на Да Винчи. Музеят се намира в центъра на града, на няколко преки от "Тайната вечеря". Работно време, билети и друга полезна информация тук.

Стадионът „Сан Сиро” – Това е най-големият стадион в Италия. Побира 82 хиляди души. Той е дом на футболните отбори „Интер” и „Милан”. Добрата му акустика превръща всеки мач в истинско удоволствие. Всеки ден се провеждат организирани турове. Ще видите игрището, трибуните, както и съблекалните на футболистите. Тук се намира и единственият в Италия музей на футбола. Повече информация за посещение на стадиона и музея ще откриете тук.

Седмицата на модата Милано е световна столица на модата. Два пъти всяка година се провежда седмица на модата: през февруари-март за сезон пролет/лято и през септември-октомври за сезон есен-зима. Тогава световноизвестни дизайнери представят новите си колекции, а на ревютата присъстват много знаменитости. Ако сте в Милано по това време, със сигурност ще срещнете някоя известна личност. 

Паркът „Семпионе” – Много зеленина, поляни за пикник, пейки, езерце, фонтани и цветни алеи. Това е прекрасно място, където да се скриете от жегата и да се разходите, да почетете на някоя пейка или просто да се отпуснете и да наблюдавайте красотата наоколо. Разположен е северозападно от замъка „Сфорца”.  

Храмът „Дела Виториа” – Той е изграден от бял мрамор и има форма на осмоъгълник. Построен е през 1928 г. в памет на жителите на Милано, загинали по време на Първата световна война. Намира се в централната част на града.

Базиликата „Сант Амброджо” (Basilica di Sant’ Amrogio) – Това е една от най-старите църкви в Милано. Построена е през IV век. Носи името на патрона на Милано. В криптата й, в стъклен ковчег е положен скелетът на самия Амброджо, облечен в епископските си одежди. В църквата ще видите красиви мозайки и фрески. Намира се в централната част на града.

Галерията „Брера” (Pinacoteca di Brera) – В нея са събрани над 600 произведения на изкуството, сътворени в периода XIVXX век. Ще имате възможността подробно да проследите италианското изкуство по школи и периоди. В залите на галерията ще видите творби на Караваджо, Бараманте, Джовани Белини и други. Намира се в центъра на града. Информация за актуални изложби и работно време на галерията тук.

Не пропускайте да посетите и малко известната Ботаническа градина на Милано, която се намира на гърба на галериятя Брера.

Аквариумът (Acquario Civico di Milano) – Той е един от най-големите и най-старите аквариуми в Италия. Има 36 огромни басейна, пресъздаващи живота в тропиците и амазония с над 100 вида риба. Ще видите пирани, екзотични цветни рибки, октоподи, корали. Намира се в парк „Семпионе”. Работно време и входни такси тук.

Старото миланско гробище (Cimetero Monumentaledi Milano) – Въпреки предназначението си, това е спокойно и красиво място за разходка с широки алеи и много зеленина. Изградено е в неокласически стил с много пищни статуи и мини храмове-гробници. На влизане се минава през мраморна гробница, построена в средновековен стил, наречена "Храмът на славата" (Famedio). В нея са останките на най-почитаните граждани на Италия. Гробището е разположено в центъра на Милано.

Квартал Навили (Navigli) - два от последните канали на Милано, плюс работилници, магазинчета за вино и възможност да се разходите из една различна част на този технологичен град. Не пропускайте и старата перачница. Прочетете повече за квартал Навили.

Пирели тауър (Il Pirellone) – Това е най-високата сграда в Милано. Височината й е 127 м. Представлява бизнесцентър с 32 етажа. Строежът й е завършен през 1960 г. С панорамния асансьор можете да се изкачите на терасата на върха, откъдето се разкрива страхотна панорамна гледка към Милано.

Шопинг в Милано Магазините на световноизвестни дизайнери са разположени на улиците в центъра на града. Най-скъпите са на улица Монте Наполеоне (Via Monte Napoleone). На тази улица има и много кулинарни магазини за деликатеси. В покритата галерия със стъклен покрив Виктор Емануил II” също ще откриете скъпи бутици. На булевард „Буенос Айрес” (Corso Buenos Aires) има най-много магазини за дрехи, обувки, аксесоари, козметика, сувенири, предмети на изкуството и каквото още се сетите.

Нощен живот – Театър, опера, кино, вечеря в изискан ресторант или диви танци до зори – Милано има какво да предложи и през нощта. Нощните клубове са отворени до 4 сутринта. Много барове и ресторанти има в района на площад „Дуомо”, а някои от най-известните клубове се намират на улица „Комо” (Corso Como). В централната част на града има и много заведения с музика и изпълнения на живо. Прочетете и нашия подробен шопинг пътеводител на Милано.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин