Топ забележителности в Мексико Сити - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ забележителности в Мексико Сити
Топ забележителности в Мексико Сити
Снимка: Enrique Vázquez/Flickr

Като една от най-големите столици в света Мексико Сити е място, в което лесно можете да се изгубите, независимо дали спирате само за 48 часа или прекарвате месеци в космополитната атмосфера! Оживеният град винаги ще има с какво да ви изненада!

Историята на тази постоянно променяща се страна, заедно с нейното изкуство, гастрономия и уникална култура, са изумителни.

Ето списък на най-хубавите неща, които трябва да видите и направите, за да откриете и познаете оживения Мексико Сити.

Парк Боске дьо Чапултепек

Това е един от най-големите градски паркове в Западното полукълбо. Заема цели 686 хектара,а историята му започва от времето на испанското завоевание. Тогава паркът е бил място за отстъпление за ацтеките, а днес се е превърнал в популярна туристическа атракция. Боске дьо Чапултепек е разделен на три отделни секции. В него можете да разгледате и Музея на антропологията, музея на живописецът Руфино Тамайо и великолепния Чапултепекски замък.

Топ забележителности в Мексико Сити
Снимка: Anthony G. Reyes/Flickr

Парк Мексико

Разположен в престижния квартал Кондеза, той е един от символите на града от десетилетия. Освен това е сред най-красивите градски зелени площи в Мексико Сити. От всички страни е заобиколен от красивите сгради в стил "Арт Деко". Най-впечатляваща от сградите в парка е синьо-бяла часовниковата кула.

Топ забележителности в Мексико Сити

Паласио де Белас Артес

От емблематичните паркове се пренасяме към най-знаковата сграда - белият дворец с портокалов покрив -  Паласио де Белас Артес. Сградата, в стил "Арт Деко", е най-известна със своята впечатляваща колекция от стенописи, блестящ покрив от керемиди и стъклени завеси.

Топ забележителности в Мексико Сити
Снимка: Nacho Pintos/Flickr

Катедрала Метрополитана

Разположена в сърцето на историческия център, потъващата Катедрала Метрополитана е неповторима гледка. Тя е най-старата катедрала в Латинска Америка.Тази римокатолическа църква е построена на върха на бивша свещена ацтека.  Архитектурният ѝ стил е смес от Барок, Ренесанс и Неокласицизъм. Църквата разполага с четири фасади, има статуи, изобразяващи важни светци, които стоят между колоните на порталите. Всяка от двете камбанарии има 25 камбани - 18 в източната кула и 7 на запад. 

Топ забележителности в Мексико Сити
Снимка: Lorenzo Tlacaelel/Flickr

Къща-музей на Фрида Кало

Не сте видели напънно Мексико Сити, ако ен сте посетили южния квартал Койоакан. Независимо дали сте фен на Фрида Кало или не, изкуството, което прозира от всеки ъгъл, ще ви впечатли. Все пак можете да се отбиете и до нейната къща-музей, която е известна още като "Синята къща". Фрида Кало се ражда, твори и умира в нея. След смъртта си, през 1957 г. съпругът ѝ Диего Ривера дарява къщата за музей в завещанието си. В нея се намират картини и на двамата, лични вещи, фотографии, книги и всичко е запазено в автентичния си вид.

Пазарът на Мерсед

Ако търсите пресни храни или просто искате да се насладите на забележителностите, звуците и мириса на традиционния мексикански пазар, пазарът на Мерсед е задължителен. Тук ще намерите купища пресни плодове и зеленчуци, както и изобилие от сувенири. Все пак не се залисвайте прекалено, защото можете да прекарате целия си ден в обикаляне между отделните сергии. 

Топ забележителности в Мексико Сити

Паметник на революцията

Тази извисяваща се триумфална арка, която е и най-голямата в света, съдържа останките на мексиканските революционери Панчо Виля и Лазаро Карденас. В нея има и музей, който също можете да разгледате. Сигурни сме, че ще останете впечатлени.

Топ забележителности в Мексико Сити
Снимка: Eneas De Troya/Flickr

Базиликата Санта Мария де Гуадалупе

Тя е сред най-посещаван религиозен обект в света и е абсолютно задължителна, ако сте в Мексико Сити. Базиликата е проектирана така, че образът, който е изписан на стената зад основния олтар, може да се види от всяка част на сградата.  Най-популярнaта религиозна икона в Мексико е Девата от Гуадалупе. Смята се, че се е появила пред селянина Хуан Диего, който е с ацтекски произход, само няколко години след испанското завоевание. Той решава да отпечата нейния образ върху пелерината си. Чудното наметало виси зад бронирано стъкло над олтара на новата базилика. На 12 декември се провежда грандиозен фестивал в чест на Девата от Гуадалупе. На площада пред базиликата се стичат хиляди вярващи, които участват в молитвите и танците.

Топ забележителности в Мексико Сити
Снимка: JOSE TOVAR/Flickr

Пирамидата на Слънцето

Последното ни предложение е малко извън Мексико Сити, само на 40 км, но определено не е за изпускане. В град Теотиуакан се намира впечатляващ археологически обект представляващ поредица от пирамиди. Името Теотиуакан означава„Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“.  Най-голямата пирамида е Пирамидата на Слънцето. Тя се намира на Булеварда на мъртвите между пирамидата на Луната и цитаделата и се явява част от голям храмов комплекс в сърцето на града. Смята се, че той е основан през 1-ви век пр. Хр. от незнайни индиански племена. Днес градът е частично разкопан, като са разкрити пирамидите, по-големите тераси и храмови обекти. 

Топ забележителности в Мексико Сити
Снимка: Herbert Spencer/Flickr

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин