Традиционна кухня от Канарските острови - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Традиционна кухня от Канарските острови
Автор: Ралица Василева
Традиционна кухня от Канарските острови

Кулинарните специалитети на Канарските острови няма да ви разочароват. Те са вкусни и най-важното, голяма част от тях са и здравословни. А хубавата храна, комбинирана с хубаво вино, красиви гледки и морски бриз ще ви се стори още по-хубава.

Кухнята на Канарските острови включва разнообразие от риба и морски дарове, много видове местни яхнии, свежи салати със зехтин и подправки, сосове, и екзотични местни плодове.

Най-типичното в местната кухня е т.нар. мохо (mojo). Това са разядки със смлени зелени или червени чушки, зехтин, чесън и подправки. Подходящи са като сосове, в които да топите багета, риба или хрупкаво пиле. Има различни видове – мохо верде и мохо роса. Често в ресторантите ще ви ги сервират, докато чакате поръчката си, заедно с парченца багета, или маслинки в зехтин, хамон и топло хлебче с масло.

Типично ястие за Канарските острови е задушеното крехко месо, понякога комбинация от пилешко и телешко, поднесено със запечена царевица и цели варени картофи.

За вегетарианците също има вкусни предложения. Например папас аругадас (papas arrugadas). Товаса необелени, първо варени, а след това запечени пресни картофи, които се поднасят залети с мохо роса. При запичането се добавя морска сол и по кората им се образува хрупкаво покритие.

Друго традиционно канарско ястие, също подходящо и за вегетарианци, е яхнията с нахут или потахе де берос (potaje de berros). Зрънцата стават крехки, а комбинацията им с босилек и домати ще ви хареса.

Към вкусните канарски ястия винаги върви хубаво местно вино от различни сортове грозде, някои от които се срещат само в тези райони. А ако ви се пие нещо по-леко с храната, задължително си поръчайте каничка бяла или червена сангрия. Това вино с парченца плодове в него ще накара сетивата ви да пируват – ще усетите вкуса на виното, примесен с вкуса на сочни плодове, придаващи му хубава сладост.

Гофио (gofio) е типичен за канарските острови хранителен продукт. Това е брашно от печена сладка царевица, нещо като нашето нишесте. Местните хора използват гофио ежедневно като добавка към различни храни и напитки. Може да се добави към чаша топло мляко например, или към корнфлейкс за закуска, към различни сосове, супи и десерти. Вкусът му е леко сладък, понякога почти неутрален. Използват го и като диетична добавка, която съдържа много ценни вещества и фибри. Яде се и смесено само с малко вода. По този начин се получава каша, която често се хапва на закуска. В хотелите и ресторантите се предлага в малки пакетчета.

Най-типичният местен десерт е биенмесабе (bienmesabe). Той представлява бадемов крем с мед и ром. Освен това на островите има разнообразие от свежи плодове, които също са добър завършек на обяда или вечерята ви. Хапнете манго, банани, пау пау или папая, кактусов плод и още много други. Непременно опитайте местните банани. Вкусът им е толкова наситен и свеж и със сигурност не сте яли такива. А някои плодове се приготвят запечени на грил или пържени, като банани и ананас например. Опитайте и местния сладолед, който е с много плътен вкус и към него често са добавени плодове, курабийки или дори блатове напоен в сироп сладкиш.

Освен разнообразието от традиционни местни ястия, на Канарските острови се приготвят и някои от типичните испански блюда като най-често това са паея, тортия, студената доматена супа гаспачои разбира се разнообразие от тапас (хапки). Имайте предвид, че често порцията паея е за двама (доста е голяма). Това е ориз със зеленчуци, яйца, подправки и различни видове допълнения към тях – морски дарове, пилешко или телешко месо или всичко накуп. В изисканите ресторанти ще ви я поднесат още гореща в огромен плосък тиган, който ще поставят на специална поставка до масата ви и ще разпределят по чиниите ви, а след това сами можете да си досипвате. Богатата комбинация от вкусове е невероятна и със сигурност ще си слагате още и още и въпреки това, най-вероятно, няма да успеете да изядете всичко.

Тортията представлява „испански омлет“, както биха ви го обяснили и самите испанци. Този вкусен затворен омлет може да бъде с различни пълнежи – картофи, шунка, сирена, морски дарове, паста или телешко. И той се предлага в големи порции.

Хапките (тапас) ще откриете във всички ресторанти, както и в специалните тапас барове. Разнообразието от тях е голямо – кръгчета от франзела с известната испанска шунка хамон, с местно козе сирене или запечени аспержи, увити с хамон и поръсени с пармезан. Всички видове са много вкусни, така че опитвайте смело.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин