Традицията на рисуваните къщи в Южна Африка - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Традицията на рисуваните къщи в Южна Африка
Автор: Peika.bg
Традицията на рисуваните къщи в Южна Африка

Народът Ндебеле е африканска етническа група, която живее на територията на република Южна Африка и Зимбабве, и която е известна с артистичните си таланти.

За тези хора не се знае много, освен че са част от по-голямата племенна група Нгуни, която съставлява 2/3 от чернокожото население в Южна Африка. Ндебеле били прочути воини и често побеждавали други народи, но загубили войната с холандските заселници в Южна Африка и вероятно тогава е започнала традицията да рисуват къщите си.

38703

По този начин те тайно от европейците, със символи и изображения те комуникирали помежду си и предавали послания. Така рисунките станали едновремено отпор срещу окупацията и културна традиция.

38701

Рисунките по къщите се правят само от жени и това умение се предава от поколения майки. Добре нарисувана къща в това общество означава, че домът е обитаван от добра стопанка, която с майсторство е изрисувала интериора, вратите и външните стените. Отделно от това, боите трябва да се поддържат, заради летните дъждове, които измиват естествените пигменти от стените.

38705

Стилът на Ндебеле става много популярен по света, а моделът BMW 525i на автомобилния концерн BMW бе представен в техни окраски.

38704

Едно от най-добрите места да се видят цветните къщи е Мапок на 40 километра западно от Претория. Друго известно село на Ндебеле е Мпумаланга в югоизточна Южна Африка.  

38706

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин