Тракийското светилище край село Ангел Войвода - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тракийското светилище край село Ангел Войвода

Каменни стъпала над село Ангел войвода, област Хасково, водят нагоре към една от следите, оставени от траките по нашите земи – древно светилище. Освен да отведат жреца до мястото за извършване на ритуали, се смята, че са служили и като жертвеник, върху който животни са пренасяни в дар на боговете.

Мястото около самото светилище не е проучено достатъчно и не е сред популярните дестинации за туристите. Може би точно в това ще откриете очарованието му. Специалисти смятат, че там може да се открие комплекс, подобен на този край Татул, Кърджалийско.

До края на миналия век светилището е било добре запазено, но след това става жертва на иманяри. Така днес напълно унищожен е елемент, който вероятно се е ползвал за слънчев часовник и календар – заравнен наклонен камък с изсечена в него окръжност и отвор в средата за поставяне на ос (стрелка).

Върху няколко отвесни скали могат да се видят издълбаните ниши с форма на трапец – някои недовършени. На най-високата част на скалите са изсечени три съоръжения със стълби, като на най-източния зъбер има и изсечен гроб. Все още не е изяснено дали това е бил истински или символичен гроб.

Полезна информация: Село Ангел войвода се намира на около 35 километра от Хасково, в община Минерални бани. Носете удобни обувки.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин