Три места, които сякаш не са в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Три места, които сякаш не са в България
Автор: Тодор Божинов

За сравнително малките си територия и население България има богато културно наследство. И ако чужденците очакват да видят мистични тракийски гробници, средновековни български и византийски крепости и богато украсени джамии от османско време, има много места, които за тях са напълно неочаквани.

Ето три места, които изглеждат така, сякаш не са в България, а всъщност са.

Русия?

Не точно. Това е руската мемориална църква в град Шипка (на снимката горе). Тук се състои паметната битка при прохода Шипка през 1877 г., когато българските и руските сили удържат османската войска и решават хода на Руско-турската война... и съдбата на България като самостоятелна държава.

Църквата е дарение от руски участници във войната и е дело на руски архитекти. Изградена е в памет на загиналите в битката. Руската й ренесансова архитектура напомня на храма Василий Блажени и на сградите в Кремъл, Москва.

Италия?

Не, това не е някое италианско градче, а Пловдив. Създаденият преди повече от 6000 години град има много общи неща с италианската столица Рим (с която са побратимени). И двата града са разположени на седем хълма (макар че в случая на Пловдив единият е разрушен и използван за строителен материал за павиране на улиците). Също като Рим и Пловдив има богато наследство от Римската империя, включително добре запазен Античен театър, форум с одеон, античен стадион и античен акведукт.

Виена?

Не точно. Това е Малката Виена на България – Русе.

Също като Виена и Русе се намира на брега на река Дунав и е най-важният речен пристанишен град в България. С активната търговия по Дунав в началото на 20-и век Русе става богат град, известен като най-западно изглеждащия в страната. Типичната на Централна Европа архитектура в центъра на Русе е силно повлияна от тенденциите във Виена по онова време. И до днес Русе запазва очарованието на една Малка Виена.

Текстът преведен от оригиналната статия на Тодор Божинов - автор на блога Kashkaval Tourist, който ви представихме. Още места, които сякаш не са в България, можете да откриете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин