Три неща, които да не изричате в Италия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Три неща, които да не изричате в Италия
Автор: Мария Ангелова
Три неща, които да не изричате в Италия

По принцип: можете да си говорите където и каквото си поискате. Включително и в Италия.

Обаче: Има някои еретични неща, които по-добре да не изричате, докато си говорите с жителите на Ботуша. Освен ако не искате да проверите дали казваме истината.

Спагети карбонара и капучино, моля!

Подобна поръчка в ресторант ще бъде последвана от недоумяващи погледи, неловко мълчание и покашляне от съседните маси. Защо ли? Капучино по което и да е време след 10 сутринта (а да не говорим с основното ядене!) поръчват само туристите. За италианците това е гастрономическо светотатство, което ще ви бъде простено трудно. Тук е прието да изпиете силно късо кафе след хранене.

А някъде четох, че спагетите всъщност са измислени в... (където-и-да-е-не-в-Италия)

Ако участвахте в телевизионна игра, след тази фраза щяхте да чуете сигнала за грешен отговор. Тук не става въпрос за това дали спагетите са измислени на Ботуша, а затова от какви ужасяващо недостоверни източници се информирате вие за Италия и що за пропаганда, по дяволите, водите! Затова ще бъдете подложени на половинчасов образователен монолог, който да изпари всякакви съмнения по въпроса. И да ви научи да не повдигате повече такива теми.

Искам пене!

Ако сте запознати с различните видове италианска паста (фарфале, пене, спагети, вермичели, фузили и т.н.), може да ви се прииска да си поръчате точно и конкретно пене с горски гъби. Обаче тук се оказвате върху много тънък лед. В италианския всяка съгласна трябва да се произнесе ясно и отчетливо – и понеже на италиански penne е с две „n”, изключително важно е да произнесете „пен-не“. В противен случай заявявате, че искате една деликатна част от мъжкото тяло.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин