Триест: Италианската врата към Изтока - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Триест: Италианската врата към Изтока
Автор: Стефан Стефанов
Триест: Италианската врата към Изтока
Снимка: Elvin Hage

Италианската врата към Изтока, звучи като нещо близо до България, защото ние сме на изток. С други думи - чудесна туристическа дестинация. Триест е най-близкият до България италиански град и е отлична дестинация, защото е място на култура, просперитет и богата история, само на около 1000 километра от София.


Триест е древен пристанищен град в Североизточна Италия между Адриатическо море и Словения. Той е бил основно пристанище и процъфтяващ град по време на Римската империя, а по-късно и бил силно повлиян от вековете на австрийско господство в региона. С времето Триест дори се е обособил като един от ключовите центрове на Австро-Унгарската империя и четвърти по големина град в страната.

Неговата географска позиция се оказва от особено значение в края на Втората световна война. Югославските комунисти пристигат в Триест едновременно с новозеландските сили и започват усилено да "изчистват" района, както от фашисти, така и от италиански националисти и антикомунисти. В крайна сметка те се изтеглят и през 1947 г. Триест е обявен за независим град под протекцията на ООН и за свободната територия, разделена на две части – югославска от една страна и английска, и американска от друга. През 1954 г. американската и английската зона преминават под цивилно италианско управление, а югославската постепенно преминава към Хърватска и Словения в рамките на Югославия. По време на Студената война Триест е бил от особено значение, защото е бил като клин на Запада, забит в комунистическия свят. Градът е бил известен като оазис за хилядите, бягащи от комунизма, които са знаели, че, ако стигнат живи до Триест, ще намерят свободата си. 

Днес градът е известен като културен и търговски център, които крие в себе си една огромна историческа и културна традиция. Ето кои са част от местата, които си заслужава да посетите в Триест:

Замъкът Мирамаре (Castello Miramare) е на бреговата линия, на около 8 километра от Триест. Красивият замък е построен между 1856-1860 г. по поръчка на ерцхерцог Максимилиан, които специално е поръчал дърветата и растенията за градините. В едно от езерата там има лебеди, а другото е пълно с красиви лотуси. Самият Максимилиан е увековечен с бронзова статуя, а неговата злощастна история е останала в замъка чрез останките на кораба „Новара“, с който ерцхерцогът е заминал за Мексико, за да стане император на страната. В крайна сметка, Максимилиан е разстрелян в американската държава през 1867 г.

По-късно Мирамаре е бил щаб-квартира на принц Амедео - последният командир на италианските войски в Източна Африка по време на Втората световна война, а след това е бил и щаб на американските военни в района.

Още:

  • Замъкът Сан Гисто (Castel San Giusto) е внушителна сграда, построена върху останките на по-стари замъци, а градежът е отнел два века.

  • Грота Джиганте (Grotta Gigante) е огромна пещера, чиято основна камера е висока 98 метра, широка е 77 метра и е дълга 167 метра. Огромното помещение е изпълнено с масивни сталагмити и сталактити. Там можете да видите останки от пещерна мечка и дори мястото, където учените изследват обекта.

  • Фаро Дела Витория (Faro della Vittoria) е изключително красив бял фар. Той е бил построен през 20-те години на миналия век и предоставя страхотна гледка към залива на Триест. Да стигнете догоре обаче е изпитание, защото трябва да изкачите 200 стъпала.

  • Пиаца Унита д`Итали (Piazza Unita d'Italy) е централен площад, който първоначално се е казвал „Свети Петър“. Пиаца Унита е най-големият европейски площад с изглед към море, а архитектурата там е наистина много красива. На площада се намират кметството (построено през 1875 г.) и бившият дворец на австрийския наместник, където днес се помещава префектурата на областта. Около площада има още три двореца.

  • Старият град (Città Vecchia) със своите малки, криви улички с типични средновековни къщи е особено очарователен, а Австрийският квартал на града е красив спомен от вековете на австрийско владичество, от което са останали огромен брой дворци и улици в характерния за тогава стил.

  • Кафене Сан Марко (Caffè San Marco) е популярна дестинация, защото Триест се слави със своето кафе. Кафенетата в града играят важна роля в местната икономика още от векове, защото Триест е бил център за търговията с кафе. Дори днес градът е известен като „Италианската столица на кафето“. 

  • Римският театър в подножието на хълма Сан Джисто е интересен обект, чиито останки напомнят за славното имперско минало на Триест. За изграждането на театъра е използвана едната страна на хълма, която римляните са изкопали, а после са изградили театъра от камъни. Статуите от театъра в момента могат да бъдат видени в градския музей. 

  • За почитателите на църквите Триест може да предложи множество туристически обекти като Триестката катедрала, Сръбската църква на Светата торица и свети Спиридон, храмът Монте Гриса и др. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин