Триумфалната арка в Париж - всичко, което трябва да знаете - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Триумфалната арка в Париж - всичко, което трябва да знаете
Автор: Мария Ангелова

Всеки посетител на Париж се е изправял под Триумфалната арка, мнозина са се качвали на върха й, за да видят отвисоко пресичащите се като звезда огромни булеварди, както и Айфеловата кула по залез. Незабравима гледка! Обаче малцина се задълбочават в смисъла и историята на създаването й. Ето няколко любопитни факта за Тримуфалната арка в Париж:

1. След като печели битката при Аустерлиц през 1805 г. (срещу австрийци и руснаци), Наполеон заявява на своите войници: „Вие ще се завърнете у дома си само под триумфална арка“.

2. Триумфалната арка е замислена така, че да задоволява вкуса на Наполеон, който имал слабост към римската античност. За модел е използвана арката на Тит в Рим. В Древен Рим арките са издигани за прослава на военните победи на пълководците.

3. Наполеон първоначално настоявал Тримуфалната арка да бъде изградена на мястото на Бастилията. Арката се намира на сегашното си място заради по-доброто разположение.

4. При Триумфалната арка са се извършвали важни и тържествени празненства – като връщането на праха на Наполеон през 1840 г. и парадът за освобождението на Париж през 1944 г.

5. От приземния етаж до върха на арката ви очаква изкачването на 284 стъпала.

6. На площад „Шарл де Гол“ (площадът, където се издига Триумфална арка, някога известен като площад „Звезда“ - Place de l'Étoile) се събират 12 булеварда, кръстени на сражения и герои.

7. От 11 ноември 1923 г. тук гори вечен огън в чест на Незнайния воин. Всеки ден в 18:30 часа се провежда церемония по символичното запалване на този огън.

8. Работното време на Триумфалната арка е всеки ден 10 до 23 часа, (от 1 октомври до 31 март до 22:30 часа). Входът е 9,50 евро, безплатен за граждани на ЕС под 26 години (помните защо трябва да видите Париж преди 26-я си рожден ден, нали?)

 Вече ви се ходи в Париж? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Париж! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин