Трябва ли да ни е страх, ако гръмотевица удари самолета, в който летим? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трябва ли да ни е страх, ако гръмотевица удари самолета, в който летим?
Автор: Peika.bg
Трябва ли да ни е страх, ако гръмотевица удари самолета, в който летим?

Въпреки че летенето става все по-често използван и безопасен начин на пътуване, много хора все още изпитват страх по време на полет. 

При запитвания една от най-честите причини, които те изтъкват за фобията си е, че може гръмотевица да удари и свали самолета. Това далеч обаче не е повод за притеснения. Всъщност, гръмотевица да удари огромна машина от железа, която се рее в небето, е нещо напълно нормално и се случва доста редовно.

В наши дни обаче самолетите са така проектирани, че да поемат удари на мълнии. Дори да се случи летателният апарат да бъде ударен от светкавица, обикновено това не причинява никакви щети - дори и козметични.

В миналото не е било така. Тогава самолетите не са били толкова сигурни и са се случвали инциденти. Последният такъв в САЩ е регистриран през 1967 г., когато гръмотевица буквално взривява един самолет. От тогава обаче технологията се е променила и напреднала много. Днешните самолети са многократно по-усъвършенствани и застраховани от каквито и да е инциденти, включително мълнии.

Самото тяло е своеобразен контейнер, който блокира електромагнитните полета. Ако светкавица удари летящата машина, енергията на заряда се движи около външната обвивка на тялото, предпазвайки вътрешната част от всяко напрежение. Поради тези причини светкавиците обикновено удрят някой остър ръб на самолета, като крилото или носа, а токът излиза през опашката.

Най-новите самолети пък са още по-малко електропроводими. Когато диспечерите карат пилотите да заобикалят големи бури, то не е заради светкавиците, а поради потенциалната турбуленция или възможни външни щети, причинени от неща като градушка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин