Трявна не е толкова далеч от Африка и Азия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трявна не е толкова далеч от Африка и Азия
Автор: Елена Коцева

Виждали ли сте оригинална африканска маска? Или пък истински манускрипт върху палмови листа? Или статуетки на индуистките божества Вишну, Брахма и Лакшмир. Не рисувани или пластмасовите имитации, които можете да видите в езотиричните магазини.

Ако не сте, можете да се потопите за малко в тайнствения и екзотичен за нас, българите, свят на Азия и Африка в изложбените зали на единствения по рода си у нас Музей на азиатското и африканското изкуство.

Намира се в Трявна. Да, точно в запазилия възрожденския въздух и дух град Трявна една сграда, отличаваща се от всички други наоколо, е приютила колекция от екзотични предмети.

Музеят се намира в края на централанта част на града и приковава вниманието дори и с различната си архитектура. Някак настрани от Трявна, от възрожденска Трявна, но все пак и близо. Като доказателство, че нито Азия, нито Африка са толкова далеч. Все пак и Трявна, и Бирма са част от един свят.

Колекцията от над 300 екзотични предмета е дарена на града през 1993 г. от живеещия в САЩ скулптор Златко Паунов. И засега това е единственото място, където можете да видите на живо оригинални предимно култови предмети от страни, за които може би само сте мечтали.

Най-голям дял от изложеното се пада на будисткото изкуство, като повечето предмети са с ритуално предназначение. Много интересни са тибетските и китайските танки - рисувани върху плат канонични сцени и сюжети, които са източният аналог на нашите икони.

Освен манускрипта върху палмови листа, написан на старобирмански, можете да видите и будистка вотивна плоча с изрязана молитва, както и изработен от човешка кост сакрален музикален инструмент Канлин. Истински красиви са амулетите Гау, украсени с тюркоаз – камъкът на живота.

Не е за пренебрегване и колекцията от статуетки на божества от хиндуистката религия - Вишну, Брахма и Лакшмир върху гърба на змея Шеша, Шива и съпругата му Параварати, барелеф на Сканда – почитан в индуистката митология Бог на войната.

Колекцията с предмети от Африка е по-малка. Изложените в залата маски обаче нажежават въздуха до степен, че очакваш всеки момент да се разнесе и звукът от биенето на традиционните тъпани и някой шаман да изскочи иззад паравана. Или да оживее някоя от фигурите от дървените пластики.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин