Църквата Свети Антоний в Мелник лекува луди - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Църквата Свети Антоний в Мелник лекува луди

За църквата „Свети Антоний“ в Мелник се говори, че лекува душевноболни. Това е единствената православна църква в България, посветена на този светец. В целия свят пък са само две, като втората е в Италия.

Църквата, в която идват душевноболни

Твърди се, че е достатъчно само една нощ да се преспи в малката църквичка, за да се отърве човек от болките си. Самият светец Антоний е бил египтянин, който е лекувал лудите и затова тук започват да водят душевноболни хора. Все още е запазена вързаната за колона верига, предназначена за по-буйните. На пода ще видите плоча със символа на Цариградската патриаршия – двуглав орел, за която също се смята, че има лечебна сила. Вярващите стъпват върху нея и приемат енергията й.

Цветната църква

Още с влизането си в храма ще забележите необичайните стенописи – ангели, ярки цветя, къщи с прозорци. Нарисуваните прозорци са наполовина черни - символиката е, че идваш с проблем и си тръгваш с пречистена душа. На единия дори има слаб силует, който малцина забелязват.

Една от последните църкви в Мелник

Ако сте вярващи, непременно посетете храма. Мястото има много силен енергиен заряд, а интериорът му не е като повечето, които сте виждали. Построено е през 1765 г. и в момента е една от последните три действащи църкви в Мелник (в началото на миналия век са били около 70). Всяка година на храмовия празник Антоновден (17 януари) идва свещеник и отслужва литургия.

Тъй като църквата невинаги е отворена, като дойдете в Мелник, попитайте за клисаря, всички в града го познават. Той ще ви отключи и ще ви разкаже интересни истории.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Fifi Georgieva, 12.08.2014 | 17:11
Поздравления за статията, но бих посъветвала авторите преди да пишат нещо да се поинформират повече. Защото твърдението ви че в целият свят са само две църкви, посветени на този светец е апсолютно неточно и заблуждава читателите. Аз лично не знам колко са, но тук в Ларнака на о. Кипър в близкото селце Келя има стара и значима за Ларнака църква Св. Антоний или на гръцки Ayios Antonios и доколкото знам има и в Лимасол. Така че само в Кипър знам за две. а колко ли бих открила ако се заровя в интернет...
Абонирайте се за нашия бюлетин