Цигов чарк през четирите сезона - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цигов чарк през четирите сезона
Автор: Иванка Могилска

На Цигов чарк ще прекарате изпълнени с емоции мигове на отдих по което и време да отидете

През зимата невероятната красота на Западните Родопи ще ви остави без дъх. А и без сили – ако сте запалени любителите на зимните спортове и се раздадете без остатък на алпийската ски-писта (1200 м) или на трасето за ски-бягане (20 км). Алпийската ски-писта е с малка денивелация и е подходяща за начинаещи и средно напреднали, има три влека. Можете да разчитате на ски гардероб и на моторни шейни под наем.

В късната пролет отваря врати еко къмпинг “Батак”. Дори да не харесвате къмпингуването, да сте отседнали в хотел с всички екстри в Цигов чарк, едва ли ще се откажете от възможността да покарате каяк или да се включите във велопоход по живописните екопътеки. Възползвайте се от уменията на професионални планински водачи и се включете в организираните планински преходи – пеш или на кон. На кон може да се качите, дори никога досега да не сте го правили. Ще ви осигурят екипировка и човек, който да ви научи на основните жокейски правила. Ако предпочитате по-спокойните занимания, вземете няколко индивидуални урока по дърворезба от професионални занаятчии. Дори йога или аеробика да ви се приискат насред планината – няма проблем, в къмпинга има инструктори.

Докато сте на Цигов чарк, натрупайте интересни спомени като посетите някои от историческите забележителности наоколо. Край село Фотиново е старият сводест мост “Кемера”. Удивителното при него е, че няма никаква хоросанова спойка между камъните, а дъгата му векове наред се крепи на няколко полуобработени камъка. Ако се вярва на историците, по този мост може би е минал самият Александър Македонски на път за тракийското светилище на Дионисий.

Може би най-интригуващото находище на човешки оръдия от средния палеолит у нас можете да видите на Беглика. Става дума за период, който учените датират от 100 хиляди до 40 хиляди години назад. Особеното е, че ножовете, стъргалките, юмручните брадви, намирани тук, са изработени и използвани на друго място и пренесени на 1700 м надморска височина. Историческото място “Кремените”, в което е находището, е обявено за защитена територия още през 1968 г.

За Батак – всеки знае. Вземете цвете и идете на поклонение.

Отделна тема си е приказката за лов и риболов. Изкушените от тези занимания сигурно знаят, че условията за лов на едър дивеч тук са отлични – елени, сърни, дива свиня, мечки и вълци – свържете се предварително с горските стопанства, за да си уредите планинско сафари. Може да тръгнете и за глухар или рибарка – стига да е сезонът им за отстрел.

Водите на язовир Батак предлагат прекрасни условия за риболов. А и не е само той - язовири и бързи планински реки наоколо – колкото щеш. Докато жените и децата се препичат на брега, мъжете могат да се позабавляват по мъжки.

Отделете малко време за Велинград. Спа-курортът може да ви поглези с процедури, които да ви освежат, отпуснат, релаксират. Да допълнят активната ви почивка в Цигов чарк.

Вероятно ще има хора, които ще се оплачат от обслужването, от комуникациите, от неуредиците, но нека бъдем реалисти. Курортът тепърва се оформя и развива, търси лицето си.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин