Цистерната на базиликата - разходка в подземен Истанбул - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цистерната на базиликата - разходка в подземен Истанбул
Автор: Мария Ангелова

336 мраморни колони, 52 стъпала под земята, оскъдно осветление сякаш са запалени факли, тъмни води... Макар тук да са снимани сцени от поредицата за Джеймс Бонд („От Русия с любов“), по-скоро човек би си представил, че иззад някоя колона ще изскочи Индиана Джоунс, преследван от древно проклятие.

Цистерната на базиликата е едно от най-удивителните места, които можете да посетите в Истанбул. Макар да се намира от другата страна на улицата, където е Света София, много туристи я подминават без да подозират какво пропускат.

Под Истанбул има стотици мрачни византийски цистерни от времената, когато градът се е наричал Константинопол. Цистерната на базиликата (или Базиликата на потъналия дворец, както още е известна) е най-впечатляващата и най-голямата сред тях. Името й идва от факта, че се е намирала под Стоа Базилика – просторен площад от византийско време, а водата е идвала от гориста местност на 19 км разстоение.

Няколко важни цифри и факти: Цистерната е с площ от близо 10 000 кв.м, с дължина 138 м и ширина близо 65 м. Построена е след 532 г. от император Юстиниан, като е снабдявала с вода византийския дворец, а по-късно и двореца Топкапъ.

Вероятно най-силно впечатление у посетителите оставят двете глави на Медуза, които се намират в края на колони в дъното на подземната зала. Не е ясно как колоните са попаднали в цистерната, но се смята, че са били част от разрушена древноримска постройка, а след това са употребени като строителен материал. А по въпроса защо главата е наобратно – обяснението вероятно се крие във вярването, че погледът на Медуза вкаменява. Ако образът й е обърнат обаче, очите й губят тази своя сила.

Атмосферата в цистерната е тайнствена, сякаш самите посетители попадат във филм и стават герои в него. През лятото е чудесно място, където човек може да открие прохлада под нажежените истанбулски улици.

Полезна информация:Цистерната на базиликата работи от 9 до 18:30 часа (зимата до 17:30 часа) всеки ден. Входът е 10 турски лири, можете да си вземете и аудиогид за още 5 лири. Намира се в уличката срещу Ая София, оглеждайте се за опашка и табела „Yerebatan Sarayı".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин