Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал
Автор: Peika.bg
Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал

Тун е живописно швейцарско градче със средновековен облик, съхранило пасторалната романтика на алпийското население.

То се намира само на около половин час път от столицата Берн, но въпреки това мнозина дори не подозират за неговото съществуване и за това какво крие в себе си. Тун се намира буквално на една ръка разстояние от всички природни богатства в тази част на Швейцария. Дали пеша, с лодка по езерото, с влакче по стръмните каменни склонове или с велосипед, пред очите ви винаги ще се разкриват красиви гледки. 

Градът привлича туристи най-вече заради своите културно-исторически достойнства и посещението му ви гарантира едно вълшебно изживяване сред неповторимата алпийската природа. Тун е разположен върху едва 21,6 кв. км. На територията си обаче е събрал повече забележителности отколкото много други малки градчета.

Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал


За да се докоснете до сърцето на Тун, започнете разходката си от Стария град. Там през 12-и век бива построен замъкът Тун, а градът се разширява. Днес може да видите сгради със забележителна за Европа архитектура, като между тях са сгушени уютни ресторанти, барове и кафенета. 

Извисяващ се величествено над града, с приказна архитектура, високи кули и огромни прозорци, замъкът „Тун“ веднага привлича погледа на туристите, а от 1888 г. официално функционира като музей.

Историческият музей на Тун е позициониран в едната от кулите. Квадратната сграда на замъка пък е „украсена“ от общо 4 кули в романски стил (по една във всеки ъгъл) с камбанарии. Сградата с ярко бели стени и червени покриви повече напомня на архитектурата във френските селца и е една от малкото оцелели до днес в оригиналния си вид. И 4-те кули на замъка са отворени за посетители, а от върха им се разкрива прекрасна гледка към града, планините и езерото. 

Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал


Малко по-надолу, по брега на езерото Тун, ви очаква дворецът „Шадау“, построен в средата на 19- век и обграден от обширен зелен парк в английски стил. В него се помещава най-старата запазена кръгла рисунка – тя изобразява панорамна гледка на града и близък поглед на живота от 1810 г.

Друг интересен факт е, че Тун е и чудесна дестинация за кулинарни пътешествия. Швейцарският гастрономичен музей се намира именно в замъка „Шадау“ и ще ви запознае с културната история на местните кулинарни традиции, както и с обща информация за храните и напитките. А ако от толкова много информация за храна сте огладнели, то в замъка има и ресторант с невероятна гледка към езерото!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин