Тунелът под Босфора Мармарай – сбъдването на 150-годишна мечта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тунелът под Босфора Мармарай – сбъдването на 150-годишна мечта
Автор: Мира Янева

Това не е просто тунел под Босфора, за който са мечтали още османските султани преди 150 години. Мармарай е първият в света подводен тунел, който свързва два континента.

Името на жп тунела Мармарай идва от думите за Мраморно море (Мармара) и жп (рай).

Тунелът е дълъг общо близо 14 км, като 1,4 км са под водите на Босфора. Ако пътувате с влак в Мармарай, вие ще се окажете между Европа и Азия, между Мраморно и Черно море. Влаковете преминават на дълбочина 55 м под повърхността на водата.

Тунелът има капацитет около 1,5 милиона пътници дневно и турското правителство се надява отварянето му да облекчи натовареният истанбулски трафик. А плановете за далечно бъдеще включват и превръщането му в част от железопътния маршрут от Западна Европа за Китай.

Строителството на тунела Мармарай започва през 2004 г., като откриването му (първоначално предвидено за 2009 г.) е отлагано на няколко пъти заради археологически находки. Археолози откриха останки от най-голямото пристанище на територията на града – така нареченото Пристанище на Теодосий. Находките са от четвърти век и включват части от стената на император Константин Велики, както и кораби от различни епохи.

На 29 октомври 2013 г. е открита първата част от тунела Мармарай – четири станции, които свързват двете страни на Босфора за 19 минути. Пускането на тунела в цялата му дължина се очаква през 2015 г. Влаковете за тази част Мармарай можете да хванете от станция Ayrılıkçeşmesi (Айрълъкчешмеси, в азиатската част) или Kazlıçeşme (Казълчешме, в европейската част).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин