Тур - отправната точка по долината на река Лоара - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тур - отправната точка по долината на река Лоара
Автор: Елена Исаева

Повечето хора като чуят река Лоара веднага се сещат за известните в цял свят замъци, намиращи се по долината на реката. Аз обаче искам да ви запозная с отправната точка за пътешествия по долината на Лоара и прилежащия район –красивия град Тур. Със своето благоприятно разположение на мястото, където се пресичат реките Лоара и Шер, градът е предпочитано място за отсядане сред туристите, откъдето достъпът към замъците е много улеснен.

Град Тур има изключително богата и древна история и култура. Първите сведения за съществуването му датират още от III век. През 1461 г. Луи XI пренася тук столицата на Франция. Шарл III, Луи XII, Франсоа I и Анри III зпазват това положение. Едва по времето на Анри IV столица отново става Париж, тъй като Анри IV не обичал Тур.

Тур - отправната точка по долината на река Лоара
Снимка: pixabay.com

В Тур са запазени множество културно – исторически и архитектурни паметници. Независимо, че по време на Втората световна война, градът е бил бомбардиран и впоследствие наново изграждан, новите и модерни сгради си съжителстват прекрасно с великолепните средновековни къщи, катедралата, както и всички останали сгради.

Тур има уникална катедрала – Свети Гатиен, строителството на която започанло още през 1170 г. в готически стил, окончателно е била завършена през XV. През 1861 г., катедралата е включена в списъка на историческите паметници на Франция.

Изключително интересни за разглеждане са Музеят на местните занаяти и Музеят на изобразителното изкуство. В Музея на местните занаяти ще имате възможност да се запознаете със занаятите, които са практикували местните през вековете. Музея на изящните изкуства е разположен в двореца Palais des Archeveques, в двора на който има красива градина с разнообразие от цветя и дървета. В музея е представена богата колекция от картини на известните френски майстори като Рембранд, Рубенс, Делакроа и Буше.

Разходете се из стария град,отидете до красивия площад Плас Плимеро, седнете в някое от кокетните заведения, за да изпиете чаша ароматно кафе, хапнете перфектно приготвен френски кроасан и се любувайте на гледката. Тур е оживен и особено този площад, благодарение на многото студенти, които учат в университета на града. Седейки на някоя масичка навън, ще се пренесете в далечни времена, гледайки красивите и елегантни сгради, заобикалящи площада. Влезте в малките сувенирни магазинчета, купете си нещо за спомен, от тях можете да купите и подаръци за вашите близки и приятели.

Посетете и ботаническата градина, в която ще видите редки растения и дървета. Разходете се сред зеленината и прохладата, седнете на наякоя пейка да отморите.

Отидете до покрития пазар на града, където има разнообразие от вкусотиии и всевъзможни продукти – от морски дарове, месо и колбаси до красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци. Тук можете да си купите бутилка от най – хубавото и отлежало вино от региона на река Лоара, както и шоколадд с невероятен вкус. Кават, че Тур е една от шоколадовите столици на Франция. Ежегодно тук се провежда фестивал на шоколада – Salon du Chocolat de Tours.

Всичко е така изящно подредено, че няма начин да не пожелаете да направите няколко снимки за спомен.

Тур е град, който заслужава да бъде посетен и разгледан. Включете го в списъка си, когато решите да ходите до Франция и по – конкретно за замъците по долината на Лоара. Ще бъдете очаровани и доволни от решението си.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин