Туризъм в Чернобил - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Туризъм в Чернобил
Автор: Peika.bg

Когато 4-и реактор на ядрената централа в Чернобил, Украйна, аварира на 26-и април 1986 г. комунистическите власти с всички сили укриват инцидента, който се води за най-тежкия такъв в историята до Фукушима през 2011 г. Едва ли някой е предполагал, че 30 години по-късно радиоактивната зона ще се окаже привлекателна дестинация за туристи от цял свят, които искат да видят как би изглеждал апокалипсисът отблизо.

Най-желаната дестинация за туристи и фотографи в поразената зона безспорно е град Припят. Припят е бил 50-хиляден град само на 2 километра от Чернобил, който е бил построен през 1970 г. Всички жители са били евакуирани веднага след аварията, като им е било казано, че ще се върнат след 3 дни. Това никога не се случва, а въпреки наличието на полиция, армия и ядрена заплаха, грабители отдавна са успели да изнесат най-ценното от града.

Въпреки това заради бързото изнасяне на хората от района, Припят е останал непокътнат паметник на соц-времената. За туристите градът става все по-екзотична дестинация, не по географски ширини, а по исторически паралели, защото изглежда като съветска картичка – комунистическа архитектура и предмети от ученически тетрадки и противогази до пропагандни рисунки по стените, като до всичко това се стига с провиране и промушване през счупени прозорци и избуяли храсти от паважа. Ликът на Ленин е буквално навсякъде - пощите, полицията, училищата, а най-интересен (особено за фотографите) е увеселителният парк, който е трябвало да бъде отворен на 1 май 1986 г. Той никога не отваря врати, но днес видът му е доста зловещ.

Кой е толкова луд?

Оказва се, че хората, които искат да отидат в 30-километровата обезопасена зона, никак не са малко и няколко туристически фирми се занимават с развеждането им из района. Посещенията в зоната започват с проверка и стриктно следват указанията на екскурзовод. Туристите изминават двучасовия маршрут от Киев до Чернобил с автобус като по пътя могат да видят стърчащите табели на села, които са били заличени с булдозери.

Когато стигнат, туристите подписват декларация, че няма да пипат никакви предмети или растителност, нито дори ще сядат на земята. Излизането от зоната също става по контролиран начин като се правят тестове за радиоактивност на всеки от туристите за наличие на радиоактивен прах по дрехите. Всички тези мерки се взимат, дори при положение, че в наши дни радиацията на повечето места в Чернобил не е опасна за здравето.

Интересен факт е, че, ако искате да се помолите, в чернобилската зона това има как да стане, защото местната църква „Свети Илия“ е отворена. Причината е, че около 200 души все още живеят в затворената зона, въпреки наредбата на правителството да я напуснат.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин