Турция строи новото най-голямо летище в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Турция строи новото най-голямо летище в света
Автор: Peika.bg
Турция строи новото най-голямо летище в света
Снимка: Eurocontrol.int

Турция работи върху построяването на новото най-голямо летище в света, което ще се намира край Истанбул.

Очаква се част от него да бъде открито през октомври. Интересен факт е, че София ще е най-близката столица до него. След като то започне да действа, ще има повече възможности за пътуване на българи до стотици точки на света. Също така, след като новото летище бъде построено, ще има по-голям капацитет за връзки между балканските столици.

Сегашното летище на най-големия турски мегаполис Истанбул – Ататюрк, вече е надхвърлило капацитета си с 68 млн. пътници годишно. Държавата е уловила тенденцията за преориентиране на пътникопотока от САЩ на Изток и си е поставила за задача да влезе в топ 10 в света по брой пътници до 2023 г. Тогава Турция ще отбележи 100-годишнината от провъзгласяването на републиката.

Турция строи новото най-голямо летище в света
Снимка: wikipedia.org


Името на новото летище все още не е определено, макар че до деня на откриването, планирано да се случи на националния празник на страната 29 октомври, остават едва 6 месеца.
Турция строи новото най-голямо летище в света
Снимка: Eurocontrol.int


Строителните работи по летището възлизат на 11 млрд. долараa досега са изпълнени 85% от работата. Когато летището заработи с пълен капацитет, се очаква да формира 4.5% от брутния вътрешен продукт на страната. То ще има общо 6 писти с дължина между 3,5 и 4,1 км, над 500 гишета за чекиране, 143 ръкава, 500 самолетни стоянки, и 1,3 млн. кв. м площ на терминалите и паркинг от 700 хил. кв. м., хотел с 450 легла.

Летището се намира на 40 км от площад Таксим и на първо време до там ще се стига по автомагистрала, но до 2045 г. ще бъдат пуснати и високоскоростен влак и метро.
Турция строи новото най-голямо летище в света
Снимка: wikipedia.org


Аеропортът се строи на брега на Черно море, като е избран слабо заселен район. Така се избягват неблагоприятни въздействия върху местното население. Друг интересен факт е, че архитектите са се придържали към турско-ислямската традиция. Контролната кула е във формата на лале – един от символите на Истанбул.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин