Уикенд идея: Есенна разходка край Шабла - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд идея: Есенна разходка край Шабла
Автор: Мая Джамбазова
Уикенд идея: Есенна разходка край Шабла
Снимка: bestplacesinbulgaria.com

Есента е и един от най-романтичните сезони със своите ярки багри, оцветяващи клоните на дърветата и с тъмните следобеди, в които слънцето приглушено свети, подканяйки за разходка сред природата.

Това е чудесно време да си направите една лежерна уикенд разходка, например в района на Шабла! Там можете да видите красивото Шабленско езеро и Шабленска тузла.

Шабленското езеро е лиман, т.е. солено езеро, близо до море. Разположен е близо до българо-румънската граница и е отделен с пясъчна коса от морето.

Езерото и бреговете му са част от защитена местност, тъй като тяхната територия е обитавана от много животински видове, някои от които редки и изчезващи. По крайбрежието му гнездят 57 вида птици. През есента могат да бъдат видени тръноопашатa потапница,  къдроглав пеликан, малък корморан. Така че пригответе фотоапаратите, за да запечатате някоя птица в полет на фона на есенното слънце. През зимата на това място гнезди червеногушата гъска, която също е изключително красива и атрактивна за фотографиране. 

Уикенд идея: Есенна разходка край Шабла
Снимка: bghoteli.eu

Езерото е обитавано и от 23 вида риба, 7 от които са записани в Червената книга. Езерото приютява и множество растения - 32 вида водорасли. Впечатляващи са изящните водни лилии. Със своя цъфтеж те променят вида на водния басейн в приказен пейзаж. 

Шабленското езеро е изключително красиво през есента, тъй като дърветата край него се обагрят в червено и жълто, и се отразяват във водата. 

Уикенд идея: Есенна разходка край Шабла
Снимка: bghoteli.eu

Недалече от езерото е Шабленската тузла. Тя също е езеро, отделено от морето с пясъчна коса. Водоемът се подхранва от морски и изворни води. През лятото почти пресъхва, като на дъното му има образувана лечебна кал. Запасите от нея са повече от 200 тона. Полезната тиня се използва за калолечение.И все пак мястото е зелено, а през есента - пъстро. Хоризонтът пред него е открит, а отвъд границите на водния басейн ще видите обширното Добруджанско поле.

Уикенд идея: Есенна разходка край Шабла
Снимка: bestplacesinbulgaria.com

Мястото е подходящо за разходки чак до късна есен, затова не се колебайте и стягайте раниците!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин