Екомаршрути край Маджарово, Любимец, Ивайловград - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екомаршрути край Маджарово, Любимец, Ивайловград

Запознайте се с природното богатство на региона на Любимец, Ивайловград и Маджарово, вижте редки растения, научете какво е ягодово дърво и се включете в наблюдението на птици.

Североизточните разклонения на Източните Родопи са едни от най-слабо познатите българските планини, а в същото време крият в себе си изключително биоразнообразие и предлагат на посетителя чудесни гледки към Източните Родопи и долината на реките Марица, Арда и Бяла река.

Ден 1: Любимец

Посетете находището на блатно кокиче (цъфти април-май) в защитената местност Долната ова. Продължете към село Йерусалимово, където в местността Бакърлията (орнитологично важно място) можете да наблюдавате интересни видове птици. Поречието на река Марица също е известно като значим коридор за миграция на защитени птици. Тук можете да видите и видра, чиято популация е добре запазена.

Ден 2: Любимец Ивайловград

Посетете Птичия камък край Любимец, където има места за гнездене на белоопашат мишелов, черен щъркел и керкенез. Продължете към язовир Ивайловград – значима влажна зона в Източните Родопи за зимуващите водолюбиви птици. В защитена местност „Ликана“ можете да откриете 15 вида орхидеи.

В центъра на село Долно Луково пък расте вечнозелено дърво, известно сред местните хора като пролетна комарка или ягодово дърво. То е пренесено от Гърция, цъфти напролет с цветове, подобни на момина сълза.

Продължете да откривате природата на региона при меандрите на Бяла река - местообитание на единствения за страната черен лешояд.

Ден 3: Ивайловград – Малки Воден – Бориславци - Маджарово

Меандрите на река Арда са една от най-красивите речни дестинации в България. Мястото, откъдето се разкрива най-красива гледка към живописните завои на реката, е по пътя от Маджарово за село Бориславци. Посетете и природозащитния център Източни Родопи в град Маджарово, където ще научите много за живота на лешоядите от интерактивната изложба. Там можете да се включите и в наблюдение на лешоядите на живо в дивата природа.

Наблизо се намира и природната забележителност Кован кая (или Меден камък) и местността Патронка, където можете да видите белоглав и египетски лешояд, черен щъркел.

Мястото е омайно през всички сезони на годината, затова е най-добре да го посетите четири пъти – през всеки един от тях

За маршрута:

Подходящ за: български и чуждестранни туристи, проявяващи интерес към природното богатство на региона. Подходящ е за малки и големи групи от всякакви възрасти. За някои от преходите се изисква екипировка.

Най-добро време: Късна пролет, лято и ранна есен

Продължителност: 3 дни

Вижте още уикенд маршрути в България

Тaзи публикация е създадена в рамките на проект „Синергия на дадености и политики - път за развитие на туристически дестинации за общините Любимец, Ивайловград и Маджарово“, Договор за безвъзмездно финансиране BG161PO001/3.2-03/2012/011, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Любимец и при никакви обстоятелства не може да се счита, че отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин