Уличната храна в Тайланд - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уличната храна в Тайланд
Автор: Peika.bg

Реших проблема с храната сравнително лесно, като заставах до малко пътуващо ресторантче на мотор с кош и наблюдавах какво поръчва тайландецът и колко плаща. След това правех същото. Съвсем скоро получих първите отлични резултати. Вече започнах ясно да чувам английския език и можех да се храня с невероятно вкусната и евтина тайска храна. Тези малки пътуващи ресторантчета бяха моят първи досег с прочутата тайландска кухня и началото на едно изумително кулинарно пътешествие, продължаващо вече десет години.

Пътуващата кухня на три колела е едно малко чудо, плод на трудолюбието и изобретателността на тайландеца. Буквално за минути на пустия преди тротоар се оформя малко ресторантче с няколко пластмасови маси и столове и магическото шоу започва. Можете да избирате от петнайсетина ястия, някои на барбекю, други пържени или варени, супи или закуски. Предлагат пиле или патица, свинско, телешко, риба и прясно уловени калмари и скариди, а също студена бира и безалкохолни напитки, безплатно лед и вода.

Всичко това се прави на мотоциклета, готвят двама или трима тайци, често работи цялото семейство, включително и децата, при постоянната жега от трийсет и повече градуса. Мият чиниите на тротоара в кофи, забърсват ги с мръсен парцал и те отново влизат в употреба.

Подобен уличен ресторант, ако има кой да го отвори у нас, веднага ще бъде спрян от ХЕИ и полицията, а собствениците ще плащат здрави глоби като хора, застрашаващи живота и здравето на съгражданите си. Нищо подобно не се случва в Тайланд, а и в много други азиатски държави. Защо ли не плъзват епидемии от стомашно-чревни болести или отравяния? Всичко е много просто.

От векове насам азиатската и западната кухня вървят в различни посоки. В европейската, в това число и българската, приготвят храната след дълга топлинна обработка, претоплят и я консумират многократно. Често след по-продължителен престой или след обичайните многократни подгрявания храната става безвкусна и с доста съмнително качество. Азиатецът готви в момента на поръчката и всяко ястие се приготвя отделно и само за себе си. Кратката топлинна обработка трае минута или две, но на много висока температура, често ястието се подпалва за миг. Резултатът е винаги прясно сготвена, вкусна и здравословна храна. Като добавим и обилното подправяне с естествените консерванти люто и чесън, които тайците щедро ръсят направо с шепи, добиваме представа за азиатската кухня.

Цели часове стоях и гледах като омагьосан как някоя мило усмихната тайландка приготвя ястия на всеки три минути и при това винаги с отличен резултат.

Откъс от „Моята Азия на Райко Матеев. Издателство Колибри.

Спечелете книгата "Моята Азия", в която Райко Матеев разказва за своето пътуване с яхта от Царево до Тайланд! Напишете в коментар под статията заради какво бихте отишли в Тайланд. Печелившият ще бъде обявен във фейсбук страницата на Peika.bg на 1 октомври.

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Горо Горов, 29.08.2014 | 14:22
Сблъсъка с чуждото и непознатото винаги ме е привличал, може би за това избрах да стана етнолог. Изтокът в исторически план е бил носител на култура и духовност а западът потребител на тези нематериални блага. В случаят, от моята позиция на етнолог, ме привлича непозната и крайно различна тайландска култура, представляваща неизчерпаем ресурс за един изследовател. Същевременно, като западен човек желая да се потопя в духовната различност на този източен свят свят. Освен това Югоизточна Азия ме привлича още от дете. Може би съществена роля са изиграли филмите с Джеки Чан и Брус Лий, но от малък мечтая да посетя някоя Източно Азиатска страна. Със самото произнасяне на името Тайланд, пред очите ми застава страховитият тай боксьор Том По от филма Карате Тигър 3, който изкъртва с ритник бетонна колона. Да, определено бих посетил Тайланд при първа възможност, без дори и да се замислям.
Radostina Angelova Ivanova, 10.05.2013 | 17:21
Моя колежка така увлекателно разказва за невероятните си преживявания в Тайланд, че не мога да не мечтая да видя всичмки това със собствените си очи - уникалка природа, съвсем различна култура, позитивни хора и още, и още...
семейство Ангелови, 01.10.2012 | 09:13
Бихме искали да посетим Тайланд - даже ако може, както и Райко Матеев го е направил - с наша яхта. Но може би трябва да изчакаме да се пенсионираме.
Svetlana Petrova, 26.09.2012 | 19:10
В тайлан или се влюбваш от пръв поглед или я намразваш за винаги. Аз съм от първите. Влюбена безвъзвратно. Имала съм късмета и удоволствието да бъда в Тайланд два пъти. Тайланд ми липсва всеки ден от живота ми тук. Първия път съм била там само за три дни, колкото да разгледам двореца и една трохичка от Банког. Вторият път бях там за две седмици и времето не ми стигна за нищо. Следвъщият път ще бъде поне за месец. Обещала съм си. В портмонето си винаги държа едни 20 бата и съм готова за път :) Това е мястото, където съм се чувствала свободна, както никъде другаде. Не го пиша заради книгата, защото съм си я купила. Страхотна книга е ! Ще се върна в Тайланд, защото това е и моята Азия.
ЛаМаринка Винена, 26.09.2012 | 13:39
Като един голям винен ентусиаст, бих искала да се запозная с винарската култура в Тайланд, която е с интересна и любопитна история, както и да опитам автентична тай кухня, известна с нейната екзотичност. Любопитно ми е дали тя изобщо може да се съчетае с дионисиевата напитка:)
Rosica Kirilova, 26.09.2012 | 11:42
zashtoto obicham da patuvam i da se zapoznavam s kulturite na razlichnite dargavi. zashtoto vsqko edno patuvane ostava za cql jivot i imash spomeni. krasivo e v tailand i ekzotichno
Nina Uzunova, 25.09.2012 | 11:16
Заради всичко това, което е Тайланд! :)
Atanas Krantchev, 25.09.2012 | 10:03
Заради тайландската история и култура, заради уникалната им природа, за да се запозная отблизо с манталитета на хората от Югоизточна Азия.
Иванка Караславова, 25.09.2012 | 09:59
Заради страхотните плажове, които гледаме само на снимка и въздишаме... Имам един тайландски плаж на десктопа си, с удоволствие бих го видяла и на живо!
Zenka Dyulgjarova, 25.09.2012 | 09:36
На първо място, заради храната, и на второ място заради природата.
Абонирайте се за нашия бюлетин