Улица Питаки - магическата алея на Атина - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Улица Питаки - магическата алея на Атина
Автор: Peika.bg
Улица Питаки - магическата алея на Атина

Добре дошли в улица "Питаки" (Pittaki), магическата алея от светлини в Атина!

Какво се случва, когато една нестопанска организация, творческо студио и местни жители се съберат заедно, за да обновят своя квартал? Получава се уникална светлинна подредба! Мястото е квартал Псирри и по-специално ул. "Питаки" в Атина, Гърция.

Псирри се намира в центъра на града, близо до площад Монастираки. През последните няколко години се радва на вниманието на пътешествениците. От ъндърграунд район кварталът се превръща в динамичен нощен център, изпълнен с алтернативни барове и кафенета, старинни магазини и уличен арт музей на открито. Но не всички улици на Псирри се радват на едно и същото внимание.

Улица "Питаки" е била слабо осветена индустриална алея, свързваща улица "Ерму" с Псирри. Последното нещо, което е можело да се каже за нея, е "популярна". Оградена от складове и малки предприятия, пешеходната улица се е използвала предимно като писоар след здрач.

Улица Питаки - магическата алея на Атина
Снимка: ghostsayboo/Flickr

Но всичко се променя през 2012 г., когато сдружение Imagine The City, креативното дизайнерско студио Beforelight и ентусиазирани граждани се събират, за да обновят забравената улица. Те превръщат тъмната алея в прекрасна крайбрежна улица. В началото местните жители даряват лампи. Съвсем скоро започват да се появяват полилеи, китайски хартиени фенери и различни осветителни тела, които създават ярка и уютна атмосфера на улицата.

Улица Питаки - магическата алея на Атина
Снимка: Flickr

Днес тази алея е любимо място за разходки както на местните, така и на гостите на града. Улица "Питаки" е чудесен пример, че когато хората се съберат за една добра кауза, резултатът винаги е прекрасен!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин