Унгария в 20 факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Унгария в 20 факта
Автор: Елена Исаева

Унгария е посещавана туристическа дестинация в Европа, най-вече столицата ѝ Будапеща, която е повече от прекрасна. Разделена на две от река Дунав, Будапеща е един от най-красивите и романтични градове в цяла Европа.

Ето и 20 факта за нея, в които можем да обобщим едни от най-интересните неща:

Унгария в 20 факта
Снимка: pixabay.com

1.Унгария е вътрешноконтинентална държава и няма излас на море.

2.Маджарите са едно от многото племена, които са обитавали Унгария.

3.В днешните си граници Унгария заема основната част от Панонската низина, намираща се в Карпатския басейн и пресичана от река Дунав.

4.Тъй като страната заема централно място на картата на Европа, тя се счита условно за мост между Западна и Източна Европа.

5.Основана през 897 г., Унгария е една от най-старите страни в Европа (преди Франция и Германия да станат отделни държави и преди обединението на англосаксонските кралства.)

6.Oколо 1000 г. пр. н. е. Кралство Унгария беше една от най-големите държави в Европа, по-голяма от Франция. По-късно става част от Австро-Унгарската империя.

7.Унгарският език е известен като маджарски и е пряк потомък на езика, който говорят хуните. Той не е индоевропейски език и има само два сродни езика в Европа (фински и естонски).

8.Около две трети от унгарския народ са римокатолици, около една четвърт са калвинисти. Останалата част от населението е от лутерани, еврей, гърци и православни.

9.Страната попада под комунистическото управление след Втората световна война.

10.През 1986 год. в Унгария се проведе първото състезание във Формула 1.

11.Унгария е добре известна с класическата музика и редица композитори като Бела Барток, Золтан Кодали и Франц Лист.

12.От 2007 г. насам 13 унгарци са получили Нобелова награда.

13.Унгарските висши училища се делят на колежи и университети. Продължителността на обучението на ниво колеж е минимум 3 години и максимум 4 години; продължителността на образованието на университетско ниво е минимум 4 години, максимум 5 години (с изключение на медицинските университети, където е 6 години).

14.Университетът в Печ, най-старият университет в Унгария, е основан през 1367 година.

Унгария в 20 факта
Снимка: pixabay.com

15.Будапеща е най-големият град и столица на Унгария. Разположен е в Среднодунавската низина на двата бряга на река Дунав и заема площ от над 550 кв.км. Населението на Будапеща възлиза на приблизително 2 милиона души.

16.Будапеща всъщност е обединение на три градчета - Буда, Обуда и Пеща.

17.Днешната столица на Унгария е съставена от два исторически града, разположени на двата бряга на Дунав - Буда и Пеща, които през 1873 г. се обединяват. Пеща съставлява около 2/3 от града и е по-равната, по-комерсиалната част на източния бряг на Дунава. Буда и Обуда са разположени на западния бряг на реката - по-хълмистата част на града, където са разположени Кралският дворец и Гелерт.

18.На територията на Будапеща има 80 термални извора. Всеки ден в града извират 70 милиона литра вода.

19.Най-голямата синагога в Европа (и втора в света след тази в Ню Йорк) е Голямата синагога в Будапеща с височина от 44 метра и корпус, който може да побере 3000 души.

20.Будапеща е сред 100-те най-приятни за живеене градове в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин