Упражнения по стил: Белгия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Упражнения по стил: Белгия
Автор: Иванка Могилска
Упражнения по стил: Белгия
Снимка: Thinkstock/Guliver

Една от причината местните – от която и да било държава – да не обичат туристи, е тяхното грубо и невъзпитано поведение. Друг е въпросът, че на самите туристи и през ум не им минава, че ги възприемат по този начин. Те просто не са наясно с местните правила за стил и етикет.


За Белгия например знаете две неща: там се намира централата на Европейския съюз и правят невероятен шоколад и бира. (Любителите на изобразителното изкуство свързват страната още с Рубенс, Рьоне Магрит, Ян ван Ейк, Брьогел.)

Отделете време и се информирайте и за най-общите правила на местния етикет. Така няма да се чувствате като слон в стъкларски магазин, а шансовете ви да се сприятелите с някой белгиец и да се забавлявате нарастват неимоверно.

Уважавайте личното пространство на белгийците

Личният живот на белгиеца си е негова работа, а не ваша. В това отношение, той може да се сравнява само с японеца. Затова внимавайте с въпросите. Колко пари взима, оставя ли децата на баба им в неделя и чете ли вестник в тоалетната – питайте го за тези неща само ако искате да го шокирате и да го накарате да си тръгне бързо.

Не се впускайте в разгорещени спорове за езиковото разделение в страната. И дотам ще стигнете, просто не бързайте.

Такт, толерантност, скромност и разговори за времето

Не подценявайте разговорите за времето. Белгийците владеят тази тема до съвършенство и отдавна са придали друго значение на този тип кратки, неангажиращи разговори. Това е техният начин да добият първото си впечатление за вас. Проявявате такт и толерантност. Бъдете скромни и измислете как да преминете от темата за времето към нещо по-интересно. С подобно поведение определено ще спечелите.

Не си духайте носа на публични места

Честно. Изключително е невъзпитано. Ако пък кихнете шумно и без да имате кърпчика, получавате черна точка до живот. Хремата ви е нападнала? Дръжте носната си кърпа под ръка, духайте си носа тихо и ако може на някое по-скришно място.

В градския транспорт не гледайте хората в очите

Това се счита за агресивно поведение. Зяпайте през прозореца, четете книга, слушайте музика. Когато в автобуса няма места и се качи жена, то задължително някой мъж трябва да стане и да й отстъпи своето. Имайте го предвид.

Не щракайте с пръсти и не използвайте клечки за зъби на обществени места

Това е по-лошо отколкото да си издухате носа шумно и точно толкова неприемливо, колкото да говорите на висок глас или да си качвате краката на масата. Всички тези действия се считат за проява на агресия, грубост, заплаха и безцеремонно отношение.

Изберете си как да поздравявате

Това е едно от най-сложните неща на белгийска земя. Човек направо се чуди дали си струва усилието и нервите да се запознава с нови хора. Най-добре е да се ръкувате и да кажете името си на всеки един от компанията. Ако решите да постъпвате съвсем по белгийски и да раздавате целувки, то... пожелавам ви успех.

Броят на целувките зависи от това в коя част на Белгия се намирате и какви са отношенията ви с човека отсреща. Фламандците целуват до три пъти всеки член на семейството и близките си приятели. Валонците целуват приятелите си веднъж, а членовете на семейството по два пъти. Младежите – особено в Брюксел – ще разцелуват всички присъстващи по няколко пъти. Някои хора целуват всичките си колеги и шефа всеки ден. Помислете си добре преди да предприемете тази смела стъпка.

Почерпете

Най-накрая сте пробили стената от възпитание и разговори за времето и пиете бира заедно със своите нови белгийски приятели. Радвам се за вас. Наистина. Добре е да знаете, че в Белгия има 450 вида бира и всяка една се пие в различна чаша. Освен това всеки от компанията поръчва по веднъж за всички.

След като вече сте стигнали до бара и сте направили по едно бирено кръгче, можете да се отпуснете. И все пак, ако не сте сигурни как да постъпите, питайте. Вашите нови приятели ще ви помогнат с удоволствие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин