Урбекс туризмът в България. Идеи и съвети за практикуване - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Урбекс туризмът в България. Идеи и съвети за практикуване
Урбекс туризмът в България. Идеи и съвети за практикуване
Снимка: Dimitry Anikin/Flickr

В България популярност набира един нов вид туризъм - урбекс.

Дешифрирана думата урбекс (urbex) се чете като ърбан експлойтейшън (Urban exploration) или  съкращение от "градско изследване".

Все повече млади ентусиасти в държавите, където е протичала индустриализация, обикалят из развалините на индустриални постройки и сгради от градски тип, изоставени преди години. Изключение не правят и родните почитатели на пътуванията, които обхождат тези места.

Какво съветваме всички, които искат да се поразходят из необитаеми сгради:

1. Обиколете изоставените места край вашия град или село. Ще се учудите колко са много!

2. Проучете кои са значимите сгради и паметници от епохата на социализма във вашия град. След това си изяснете кои все още се поддържат и кои - не.

3. Изберете си цел на обиколката.

4. Проучете има ли безопасен маршрут до нея.

5. Екипирайте се с раница, в която носите фенерче, резервни батерии, кибрит, свещ (за всеки случай), храна и вода, карта или електронен навигатор.

6. Инсталирайте приложението на Планинската спасителна служба на телефона си. Така, ако се изкачвате по-нависоко, ще може да определите координатите си, ако се изгубите и ще можете да подадете сигнал.

7. Не тръгвайте на път сами, а с компания от добри познати или приятели, които няма да ви изоставят в случай на опасност.

И така, ако вече сте заредени за поход към някой урбекс обект в България, ние ще ви дадем идеи за следващи обиколки. Обектите, които подбрахме са тематично разположени за сезона край морския бряг и са сравнително лесно достъпни.

1. Морското училище край Созопол, открито лично от цар Борис III. Сградата е внушителна, но епозагубила доста от блясъка си.

2. Паметникът на българо-съветската дружба във Варна - внушителен монумент, запазил отпечатъка на социалистическата власт в страната ни.

3. Старата банка на ул. "Преслав" във Варна. Прекрасна сграда, която днес е собственост на чужди граждани и е неподдържана. Няма опасност да се изгубите, защото тя се намира в самия център на града. Преди да влезете в нея обаче, трябва да поискате разрешение или поне да внимавате за представители на охранителния сектор, когато влизате в нея, за да не ви задържат.

4. Фабрика "Христо Ботев" във Варна. Емблематична и много красива. Образец за индустриално развитие по времето на цар Борис III.

5. Казиното в Констанца. Не е в България, а в Румъния и не е социалистическо, а в стила на модернизма, но е много подходящо за урбекс. Само преди това трябва да се уговорите с местната управа да отключат вратите му, за да не се налага да разбивате катинарите и по този начин да си навлечете гнева на властите в северната ни съседка. 

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката "Стани автор"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин