Урмия - едно от най-големите солени езера изчезва - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Урмия - едно от най-големите солени езера изчезва
Автор: Peika.bg
Урмия - едно от най-големите солени езера изчезва
Снимка: Pedro Fernandes

Промените в климата и човешката намеса в природния ред заплашват да унищожат още един голям водоем след Аралско море. Този път става въпрос за едно от най-големите безотточни солени езера в света и второто най-голямо в Средния изток след Червено море.

В пълната си големина езерото Урмия в Иран се простира на 140 километра от север на юг и 85 километра от изток на запад, покривайки площ от повече от 5200 квадратни километра. То е дом на голям брой влечуги, земноводни и бозайници, сред които е уникалната скарида Артемиа урмания. Урмия е точка на посещения за мигриращи птици като фламинго, пеликани, патици и бели чапли.

В Урмия се вливат 13 реки, а останалата част от водата му идва от дъждове и по-малко от подземни води. Заради продължителните суши и отклоняването на вода за напоителните нужди, обемът му намалява значително в последните години и в южната си част то вече е почти пресъхнало.

Това ще доведе до изчезването на скаридите, защото нивата на сол се повишават застрашително. Някои от тях произвеждат водорасли, които са храна за мигриращите птици и липсата им ще повреди цялата местна екосистема.

В последните години сушата стана причина няколко големи ирански реки да пресъхват, сред които и третата най-голяма в страната – Хамун. Заради всичко това иранското правителство е решило да инвестира пари, за да възстанови езерото и екосистемата около него.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин