Устието на река Велека – да плаваш по небесносиньо - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Устието на река Велека – да плаваш по небесносиньо
Автор: Мария Ангелова

Велека е река с характер. Цели 140 км се бунтува, пени се, спуска се край пропасти и канари и чак в последните си 8 км успокоява небесносините си води и допуска лодки да плават в тях. Най-красивата й част е устието й при село Синеморец, където реката е заградена от красива пясъчна коса. Мястото, почти на края на България (само Резово ви дели от Турция), е сякаш създадено от Бога специално за всички онези градски хора, които имат нужда от копче за изключване и от напомняне какво означава спокойствието.

Пясъчната коса при устието на Велека изглежда различно според това в кой сезон ще дойдете. Зимно и пролетно време може да бъде залята от придошлите води. В пясъка се срещат редки растения с интересни имена като морски морков и крайморско чадърче. Над главите ви пък преминава въздушната магистрала на птиците към топлите страни – Виа Понтика. Плажуването в тази част на Черноморието е екзотично и различно преживяване – докато се излежавате на пясъка, може да видите корморан. Това е и едно от местата, където се срещат трите вида делфини в Черно море, известни като муткур (морска свиня), обикновен делфин и афала.

Велека е най-дългата река в Странджа. Извира в Турция и навлиза в България с красиви проломи. В горното си течение е с много бързеи, а от двете й страни се спускат пропасти. Тази част на реката е достъпна за туристи откъм местностите Ковач и Петрова нива и село Стоилово. След село Звездец изменя облика си – успокоява се, речната долина се разширява, наклонът й спада рязко, появяват се красиви меандри. Тук в нея се вливат реките Младежка и Мечи дол.

Устието на река Велека е защитена местност, обявена, за да се запазят старите гори с дъб и бук и живописния каньон на реката. Обхваща средното течение на река Велека, където тя преминава през карстов район и образува множество меандри. Във вековните девствени гори и скалисти склонове намират убежище много птици – скален орел, който на територията на България единствено в Странджа гнезди на дървета, черен щъркел, египетски лешояд и много бозайници. В река Велека се намира една от най-добре запазените в Европа популации на видрата.

Край устието има и интересни скални образувания, които въображението ви може да оприличи на какво ли не. Най-известни са Сфинксът, Гълъбите, Разделената канара. След влизане в Синеморец пътека се отклонява вляво и води до място с красива гледка отвисоко към устието.

Устието на река Велека се намира в Природен парк „Странджа“, на няколко минути от Синеморец, на 5 км от Ахтопол, на 95 км от Бургас. Можете да наемете лодка за разходка, да се разходите в околностите или да съберете малко южно черноморско слънце на плажа с пясък и ситни мидени черупки.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Rumi Dimitrova, 27.06.2015 | 17:21
Бях и там :) Открихме нова екопътека ПТИЦИ - от устието на реката до завоя (по десния бряг). И тъй като не ходихме до самото устие - ще се наложи пак да идем ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин