Устойчивият туризъм и има ли почва той у нас? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Устойчивият туризъм и има ли почва той у нас?
Автор: Peika.bg
Устойчивият туризъм и има ли почва той у нас?

Замисляли ли сте се защо чуждестранните туристически дестинации са винаги популярни и в крак с времето, сравнени с България

Е, отговорът а въпроса е устойчив туризъм.

Замисляли сте се обаче какво всъщност означава понятието „устойчив туризъм” и защо при всичките си природни красоти, България не се вписва в това определение? То се изразява в това, посещавайки дадено кътче, съхранило автентичен облик, традиции и атмосфера, туристите да могат да се слеят с местните дух, обичаи и нравственост, да вникнат в историята и да почувстват културната памет на отминалата епоха

Неговата цел е да се ценят природните ресурси и да използването им да бъде умерено, за да се запази автентичността. И да дават своя принос за опазването и култивирането на околната среда, по този начин създавайки трайна база за развитие на устойчив туризъм. 

Така наложена спрямо родната действителност в сферата на туризма по-горната матрица изключва устойчивото му развитие на българска почва. Ето защо туристите предпочитат да спестяват средства за по-отдалечени и запазени дестинации, където битът, културата и активността на местното население са основната същност на пътешествието. Посещавайки например популярен екзотичен остров, туристите получават не само реализараната мечта за уют, комфорт и гостоприемство, но и неподозирани възможности за забавление. 

Устойчивият туризъм цели съзнанието на хората трябва да умее да балансира природните богатства с антропогенната дейност без нито едно от двете да пострада. Дори напротив – неговата идея е туристическите обекти да се строят в култивирана околна среда с нейното подчертаване и съхраняване. Точно това определя интереса на културния турист към подобни дестинации.

Освен това, когато се говори за устойчив туризъм, се има предвид изграждане на мрежа във всичките ѝ аспекти, за да се избегне сезонността и да се поддържа целогодишен туристически поток, за да се подчертае естественото богатство а мястото. 

Вместо това, у нас се наблюдава един друг вид устойчивост – привличат се неплатежоспособни туристи с ниска или средна култура, които търсят удоволствието в лъскавите хотели, в спа центровете и в шумните нощни клубове и остават пасивни към всички възможности, които им предлага алтернативния туризъм. Всичко това води до акцент по-скоро върху базата отколкото върху дестинацията, а стремежът да се угоди на прищевките на туристите, което най-често изиграва автентичността и природата на много от забележителните места у нас.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин