В Бодрум по следите на Седемте чудеса на света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Бодрум по следите на Седемте чудеса на света

Имало едно време един цар Мавзол, който се имал за голяма работа. Както и жена му Артемизия. Те решили да си издигнат в град Халикарнас внушителна гробница, която да предизвиква всеобщо възхищение и да показва на всички, минаващи през тяхното царство, колко са богати. Тази гробница се превърнала в едно от Седемте чудеса на древния свят, а няколко столетия по-късно Халикарнас бил прекръстен на Бодрум. Самият цар Мавзол пък предизвикал такъв фурор с гробницата си, че от името му произлязла думата, която се използва вече повече от 2000 години – „мавзолей“.

Бодрум и Халикарнас

Днес Бодрум е известен с плажовете си, сякаш създадени за снимки и пощенски картички, с яхтеното си пристанище и с бурния си нощен живот. Преди столетия обаче под името Халикарнас градът има съвсем друга слава. В него в продължение на 16 века се издига едно от Седемте чудеса на древния свят – гробницата на цар Мавзол. Въпреки че в наши дни на мястото, където се е издигал мавзолеят, са останали само основите и няколко камъка, части от него можете да видите на още едно място в Бодрум благодарение на рицарите хоспиталиери. Но преди това...

История за кръвосмешение и великолепие

Цар Мавзол е сатрап (или управител) на област Кария по времето на Персийската империя (377 – 353 г. пр. Хр.). Артемизия е негова жена. И сестра (традиции, какво да се прави...). Двамата планират да изградят огромна гробница от бял мрамор в Халикарнас, в която да почиват телата им след смъртта им. След като Мавзол умира, Артемизия нарежда на някои от най-прочутите гръцки архитекти по онова време да създадат сграда, която да е несравнима по великолепие и пищност. Така и става. Заради красивата си фасада и множеството изящни статуи на древногръцки божества мавзолеят в Халикарнас е включен в Седемте чудеса на света.

Как мавзолеят се оказва в крепостта Свети Петър

Не е ясно точно как, защо и кога е разрушен мавзолеят, но когато рицарите хоспиталиери пристигат в Бодрум през 1402 г., от него вече има само развалини. Предполага се, че йонийските колони, двата мраморни лъва отпред, покривът във форма на пирамида и десетките статуи са унищожени от земетресение. Това, което е останало от сградата, е използвано от рицарите като строителен материал за подсилване на крепостта им Свети Петър. Част от мрамора е използван за направата на вар, а големи парчета мрамор са вградени направо в укреплението. Ето защо днес можете да видите повече от мавзолея вградено в стените на крепостта, отколкото на мястото, където се е намирал самият той. Барелефите и статуите, които са били в добро състояние, са изнесени от английски изследователи още по време на Османската империя и днес могат да се видят в Британския музей. Жалко за британските туристи, които са се разкарали напразно до Бодрум!

Полезна информация: Мавзолеят се намира на хълма над пристанището. Затворен е в понеделник.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин