В Брюж: Филм и пътешествие накуп - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Брюж: Филм и пътешествие накуп
Автор: Иванка Могилска

Ценителите на доброто кино и черния хумор със сигурност са поставили на челно място в списъка си с желани дестинации Брюж. Градчето се намира в Северозападна Белгия, старата му централна част е под закрилата на ЮНЕСКО и една от най-модерните сгради в нея е построена през 1930 г. Филмът „В Брюж” е филигранна работа, достойна за декора, в който е снимана – черен хумор, криминална загадка, много ирония и красиви кадри. Няма ли да е вълнуващо да се разходите по снимачната му площадка и да видите града през очите на героите?


Хотелът, в който отсядат Кен и Рей

Хотел "Relais Bourgondisch Cruyce" (адрес: Wollestraat 41-47) може би не ви е направил кой знае какво впечатление, когато сте гледали филма. Всъщност това е един от най-добрите бутикови хотели в света. Сградата, в която е разположен, е построена през 16 век. Част от фасадата е облицована с дърво. Красиви витражи, старинни, изящни мебели, спокойствие и красота, лъхащи и от най-малкия детайл – това са нещата, които превръщат хотела в любимо място на знаменитости и кинозвезди от Европа и Америка.

Сцените, снимани на високата кула с камбанарията

Това е ключово място на действието във филма и символ на града в реалния живот. Построена е през 1240 г. от дърво и първоначално гражданите на Брюж я използвали за наблюдателница – висока е 83 метра. Кулата изгоряла при пожар през 1280 г. и на нейно място е издигната сегашната камбанария от тухли. Тя се намира в центъра пазарния площад Гроте Маркт (Grote Markt) и всеки, който е гледал филма, помни изумителната гледка, която се открива от върха й.

Детската площадка, на която Рей прави опит за самоубийство

Естествено, че ще посетите и нея. Там е снимана една от най-важните сцени във филма. Детската площадка се намира в парк Кьонингин Астрид (Koningin Astridpark) – един от най-посещаваните и разкошни паркове в града. Съществува ли синьо-жълтият павилион, зад който е скрит Кен, докато Рей се чуди дали да предприеме фаталната крачка? Да, намира се точно срещу детската площадка. Скрийте се зад него и погледнете към нея. Влезте в обувките на героите и се разтъпчете наоколо.

Похапване в бар „Черната къща” (‘t Zwart Huis)

Ще останете очаровани, когато посетите бара (адрес: Kuiperstraat 23). Във филма се вижда само малка част от него и ще бъдете неподготвени за уютната атмосфера, която ще ви обгърне. Седнете до камината и поръчайте някое от вкусните ястия, изброени в менюто. Няма да съжалявате.

Кен разказва историята за светата кръв на Исус Христос

Тази история не просто е истинска, но и реликвата може да бъде видяна в базиликата на Светата кръв. Според вярващите, дойде ли време на големи изпитания, кръвта се втечнява отново. Посетете базиликата и вижте реликвата.

След това се отбийте в йерусалимската църква. Екипът на филма не получава разрешение да снима в базиликата и сцените са заснети в тази църква. Каменните скелети в естествен размер, поставени върху саркофазите, които се виждат в кадър, са именно от църквата. Тя е построена през 13 век от търговска фамилия, преселила се от Генуа. Интересното е, че техните потомци все още са нейни собственици.

Рей срещу картината на Йеронимус Бош „Страшният съд”

В музея „Грьонинге” (Groeninge, адрес: Dijve12) са изложени платна на Бош, Ян Ван Ейк и още множество прекрасни художници, творили в Брюж между 14 и 20 век. Непременно отделете време, за да се насладите на майсторството им.

Рей пребива канадската двойка

Мястото на действие е ресторант „Кафедраал” (Cafedraal) – един от най-добрите в града. Обяд или вечеря в него са просто задължителни (адрес: Zilverstraat 38).

Къде умират Рей и Хари?

Това място ви изглежда безкрайно призрачно и сте убедени, че снимките са правени в павилион? Грешите! Сцената със смъртта на Рей и Хари е снимана под кулата на църквата на Дева Мария, точно до стената на археологическия музей (Gruuthusemuseum).

 

Разходете се, починете си, похапнете. Ще се убедите, че в Брюж човек се чувства като на кино.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 03.07.2013 | 15:04
едно различно пътешествие
Mihaela Angelova , 28.06.2013 | 16:04
готино градче
Vqra Petrova, 28.06.2013 | 11:22
Много интересно ;)
Rali Hristova, 28.06.2013 | 11:14
Много красиво изглежда, за първи път го чувам този град.
Абонирайте се за нашия бюлетин