В света на детските играчки - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В света на детските играчки
Автор: Елена Исаева

Играчките са измислени от векове, още от праисторическо време. Разбира се в онези далечни древни времена не е имало играчки във вида, в който ги познаваме днес, но някога децата са си играели с камъчета и пръчки с различни форми. Пръчката е предмет, с който и днес децата си играят, като я яхват сякаш е конче. Предполага се, че играчките са възникнали от началото на човешката история, защото в природата на човека е да се забавлява.

В земите на древна Вавилония и Египет са били намерени кукли и части на кукли, може би това са първите играчки. Също така са намирани топки, заоблени камъчета, наподобяващи кегли. В Гърция са намерени играчки, изработени от глина, стъкло и други материали, за които се предполага, че са от преди 3 хиляди години. Децата на древните римляни се забавлявали с кукли и геометрични фигури, изработени от слонова кост. А в Средновековието от напълнени с въздух животински мехури са правени топки с овална или кръгла форма. Играта с тях е била ритане към определена цел, което предполага, че тогава е поставено началото на отборната игра футбол.

В света на детските играчки
Снимка: pixabay.com

Пъзелите, тези интересни и забавни игри и за възрастни, и за деца, са измислени в Англия доста по – късно, през XVIII век. с образователна цел.

Играчките, освен като предмети за игра и забавление на децата, се ползват като цяло за развитието на различни знания и умения от ранно детство. По този начин се развива мисловни процеси, двигателни умения, социални дейности, творчески умения, подготовка за извършване на трудова и съзидателна дейност, възпитава се уважението към личността на другите около нас, както и се изгражда малкия човек като личност. В днешно време има интерактивни играчки, игри за разитието на логиката на малкото дете. Има дори играчки, които представляват цялостно оборудван дом, с отделни помещения, в които малките деца ‚отглеждат‘ своите кукли. Тези мини жилища са толкова красиви и интересни, че и по – големите деца могат да се забавляват с тях, а дори понякога и възрастните им се радват или ги поставят като сувенири в дома си.

Още в първите месеци на бебето се дават подходящи играчки. Те са предимно гумени, плюшени или израбтени от текстилни материали, за да не се нарани бебето, също така различни видове дрънкалки и играчки, които издават различни звуци, или от които излиза определена мелодия. С растежа и развитието на детето, му се предоставят играчки, с които то развива бъдещите си умения, двигателни способности и умения за насочване и съсредоточаване на вниманието към определени дейности. На практика с играчките, възрастните възпитават у детето умения за опознаване на околния свят, за изграждане на личностни качества и навици, за определяне на добро и лошо, грозно и красиво. Много важно е какви играчки ще предоставят родителите на своите малчугани.

Играчките като замисъл, изпълнение и визия са най – разнообразни. Има отделни играчки, конструктори с многобройни елементи, които детето може да подреди и да построи различни предмети, пъзели, образователни книжки, книжки за оцветяване, игри, в които се включват повече от един участник и се играят по определени правила.

С развитеието на човечеството, науката и технологията, играчките също търпят огромни промени. Успоредно с напредване на научните открития и обогатяване на жизнения опит на човека, постиженията от всичко това неминуемо се отразяват и на рзавитието на играчките и игрите. В днешно време има огромно разнообразие от игри, играчки и всевъзможни предмети за забавление, те са толкова много, че един човешки живот не стига да упеем да се докоснем до всяко от тях, да поиграем с всяко от тях, а може би и не всички са ни познати.

На много места в света има Музеи на детските играчки и игри, които са много интересни, от тях може много да разберем и научим как във времето са се развивали и усъвършенствали играчките и игрите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин