Валенсия - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Валенсия - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Не че един уикенд ще ви стигне да разгледате и частица от Валенсия, но все от някъде трябва да се започне. Вижте кои са главните забележителности във Валенсия, които да видите, почувствате и вкусите!

Град на изкуството и науката (Ciutat de les Arts Valencia) – зад това име стои културно-научен комплекс, който заема площ от 350 000 кв.м. На територията му има пет сгради с уникална архитектура: Научният музей „Принц Филип” (Museo de las Ciencias Príncipe Felipe) – триетажна сграда, оформена като скелет на кит; киното с екран във формата на полусферичен купол от 900 кв.м Хемисферик (Hemisfèric); озелененият наблюдателен пункт Умбракъл (Umbracle); най-големият аквариум в Европа Осеанографик (L'Oceanogràfic) и Дворецът на изкуствата „Кралица София” (Palau de les Arts Reina Sofía), където се изнасят оперни концерти. Научете още за Града на изкуството и науката.

Осеанографик (L'Oceanogràfic) – това е най-големият аквариумен комплекс в Европа с около 40 000 животни. Ще видите тюлени, делфини, пингвини, водни костенурки, акули и още много други. Ако желаете, имате възможност да се грижите за животните за един ден и да научите много за тях или да се гмуркате с акулите. Ще видите уникално шоу с делфини. Тук просто няма да скучаете. Допълнителна информация за комплекса можете да откриете тук.

Катедралата Санта Мария (Catedral de Santa María de Valencia) е интересна смесица от римски, готически и бароков стил и архитектура. В сградата се съхраняват много произведения на изкуството, сред които няколко картини на Франсиско Гоя. Катедралата е известна и като хранилище на може би най-признатия от учени от цял свят кандидат да бъде автентичният Свети граал, който се намира във Валенсия от XV век. Построена е между 1262 и 1356 г. 

Ла Лоня де ла Седа (La Lonja de la Seda) е борса от XV век, където се е осъществявала търговията с коприна. Сградата е построена в готически стил. По външните й стени има фигури на горгони, а вътре стените на залата са украсени с флорални мотиви и много детайлни фигури на животни и хора. Ла Лоня е обявена за една от най-значителните готически постройки в Европа.

Националният музей на керамиката (Museo Nacional de Ceramica y de las Artes Suntuarias Gonzalès Marti) е музей-дворец, известен с огромната си входна порта от изящни мраморни фигури. Сградата съществува от XV век. Вътре ще видите колекция от керамични изделия от праисторически времена до наши дни. На първия етаж има огромна бална зала, дневна и още много стаи. Ще видите автентична кухня, характерна за Валенсия, изградена изцяло от украсени плочки с типични съдове и прибори. Допълнителна информация ще намерите тук.

Музеят на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes de Valencia) е мястото, където можете да видите огромна колекция от картини. Произведения на Веласкес, Гоя, Сорола и други, както и картини на съвременни автори, скулптури и археологически находки. Допълнителна информация ще намерите тук

Лас Фаяс (Las Fallas) е фестивал на фойерверките, невероятно огнено и пиротехническо шоу, превърнало се в традиция за Валенсия. Провежда се на различни дати всяка година, много често през месец април. Традицията се е зародила в миналото, когато хората горели отпадъците от пролетното си почистване. Днес фестивалът продължава цяла седмица, в която всяка от местните общности изработва огромни скулптори от леснозапалими материали като дърво и папиемаше и в последната вечер от фестивала всички биват изгаряни. Допълнителна информация за фестивала ще научите тук.

Биопарк Валенсия (Bioparc Valencia) е един различен зоопарк, защото тук животните се разхождат свободно в естествената си среда, а вие можете да ги докоснете. Ще бъдете сред лъвове, тигри, антилопи, зебри, жирафи, носорози, шимпанзета и какви ли не животни още. Огромни крокодили и алигатори в естествени блата, хипопотами, чапли и други. Изобщо животни от всички континенти. Очаква ви незабравимо приключение! Допълнителна информация ще намерите тук.

Езерото Албуфера (La Albufera) е най-голямото езеро в Испания. Едно прекрасно място само на 12 км от града. Уютен плаж, много птици, оризови плантации, разходка с лодка и вкусни ястия в ресторантите наоколо. Какво повече да иска човек? Тук изгревът и залезът рисуват незабравима картина над езерото. Насладете й се. Допълнителна информация за езерото можете да намерите тук.

Непременно опитайте паеля (паейя, paella), докато сте в Испания. Има много разновидности на това традиционно ястие, но съставките, които винаги присъстват, са ориз, шафран и зехтин. Може да се гарнира с различни видове месо, зеленчуци и морски дарове. Зависи от личния ви вкус – подходящо е и за вегетарианци. А жителите на Валенсия твърдят, че паелята е измислена тъкмо в техния град.

СиестаСлед хубавия обяд е време за кратка почивка от 12 до 14 часа или повече, ако желаете. Щом сте в Испания, правете като испанците и се възползвайте от сиестата по това време. А и точно тогава слънцето е най-силно, така че какво по-добро предпазване от жегата от една хубава дрямка.

Магазини във ВаленсияСувенири, тениски, бижута, обувки, картички, порцеланови сервизи можете да намерите в магазините между Централния пазар и площад Айнтаменто (Plaza Ayntamento). В пасажа между площад Вирхин (Plaza de la Virgin) и Площад Де ла Рейна (Plaza de la Reina) също има много магазини със стоки на изгодни цени. В града има и много молове, където можете да си купите всичко: „Нуево сентро” (Nuevo Centro), „Ел Салер” (El Saler), „Акуа” (Aquа) и други.

Централният пазар (Mercato Central) на Валенсия е най-големият пазар за плодове и заленчуци в Европа. Има повече от 90 магазинчета, в които се продават основно пресни плодове и зеленчуци, месо, морска храна, сладка, както и чай, кафе, консерви. Пазарът е отворен от понеделник до събота. 

Нощен живот във ВаленсияВаленсия ще удовлетвори всеки вкус и през нощта: хаус и джаз клубове, барове, ресторанти, дискотеки под открито небе с палмови дървета в тях. Изберете забавление по ваш вкус в някое от многобройните заведения по плажната алея или в покрайнините на града. Младите испанци често се събират на открито по площадите и улиците вечер, където пият бира и калимочо (коктейл от вино и кока-кола) преди да се отправят към дискотеките доста след полунощ.

Ако вече ви се ходи в Валенсия, вижте и най-добрите екскурзии до Валенсия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин