Върхът Вашингтон – най-лошото време на света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Върхът Вашингтон – най-лошото време на света
Автор: Peika.bg
Върхът Вашингтон – най-лошото време на света
Снимка: Willeke_igkt

Върхът Вашингтон в Ню Хемпшир е най-високата точка в североизточните Съединени американски щати, а едноименната планина е най-значимата на изток от река Мисисипи.

Планината Вашингтон се намира в умерения климатичен пояс, но условията там са арктически. Характерни за района са изключителния студ, снеговалежи през цялата година, гъста мъгла, много лед и силни ветрове.

36225

Връх Вашингтон (1917 м.) не е чак толкова висок, но отвратителните условия там са впечатляващи. Най-ниската температура, засичана на върха е −46.0 °C , което значи, че само на Южния полюс е по-студено. Най-бързият вятър, измерен там, е бил със скорост 372 км/ч, което е по-бързо дори от ураганите. На всичко отгоре връх Вашингтон е блъскан от ураганните ветрове средно по 110 дни в годината. Поради това, метеорологичната станция на върха е застопорена за земята, за да не бъде отнесена. Валежите също са много обилни и постоянни - средно по 7 метра на година.

 36227

Преди европейците да заселят континента, индианците са наричали върха „Домът на Великия дух“, но повече й приляга деншното му название - „Домът на най-лошото време на света“. Въпреки всичко това, върхът и обсерваторията са известна туристическа дестинация, поне когато времето го позволява. Там има много пътеки за пешеходен туризъм, а ветровете са добре дошли за парапланеристи. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин