Вършец - лековита почивка за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вършец - лековита почивка за един уикенд
Автор: Peika.bg
Вършец - лековита почивка за един уикенд

Искате ли една отпускаща почивка в подножието на планината? Град Вършец се намира само на 90 км от София, в Западна Стара планина и предлага комбинация от красив природа и лековита вода.

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България и славата му през последните години се възвръща с пълна сила. Градът възниква около минералния извор Медека (лечебен) през VІ в.н.е.

През 1910 г. във Вършец отваря врати първата минерална баня в България, днес наричана Старата минерална баня. През 1930 г. е построена Новата минерална баня, която се намира до старата. Тя е действаща и днес. По пътя за двете бани се намира и старата чешма, изградена през 1934 г., като температурата на минералната вода, която тече по нея, е 37 °С.

Водата във Вършец се слави и като една от най-меките в България, тъй като в нея липсва варовик. Тя лекува заболявания на нервната, сърдечносъдовата система и на опорно-двигателния апарат. Комбинацията между чист въздух и лековита вода влияе добре и на болести на стомашно-чревния тракт, както и при проблеми с очите и кожата.

Докато сте в града, можете да се разходите в красивия градски парк. Той е вторият по големина в България след Борисовата градина в София. Площта му е 800 дка. Посетете и Слънчевата градина. Името ѝ идва от алеите, които са под формата на лъчи, изградени от специален камък, който отразява слънчевата светлина.

Ако искате да прекарате още време сред природата, разходете се до Иванчова поляна. Тя се намира на най-високото място в парка. Според местните вярвания измиването със сутрешна роса на Иванчова поляна преди изгрев слънце е лечебно. Днес поляната е чудесно място за пикник и досег с красивата природа. На 5 км южно от града, над квартал Заножене, се намира друго приятно място за разходка - местността Водопада – двустепенна водна каскада по течението на р. Орловщица.

Вършец - лековита почивка за един уикенд

В центъра на град се намира красивата пешеходна зона - „Булевардът с чинарите“. От двете страни на дългия 2 км булевард се извисяват дървета на възраст повече от 100 години.

Православният храм „Св. Георги Победоносец” е друга интересна забележителност. Строителството му започва през 1902 г. В него могат да се видят икони от ХVІІ и ХVІІІ в. Сред най-големите ценности на храма са четирите полилея, произведени в Йерусалим и Цариград, дарени от местни хора за освещаването на храма.

Ако искате да се запознаете с историята на Вършец, посетете Общински музей. Разгледайте експозициите в разделите: „Античен”, „Археологически находки и монетна колекция", „Балнеология" и „Етнография".

Други интересни забележителности в района са: Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий”, основан през ХІІІ в., и връх Тодорини кукли (1785 м). Можете да си направите приятна пешеходна разходка и да се насладите на красотата на Стара планина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин