Варвара – романтични брегове и синьо море - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Варвара – романтични брегове и синьо море
Автор: Албена Мишева
Варвара – романтични брегове и синьо море
Снимка: Булфото

Има един интересен факт, свързващ два различни географски обекта, които се намират в двата края на земното кълбо – залив в Антарктида и село в България. Сигурна съм, че вече на ум преговаряте уроците по география, но аз ще ви кажа отговора веднага... и двата носят едно и също име – Варвара. Всъщност заливът е кръстен на селото преди няколко години и така едно от най-студените места на земята се свързва с красивото черноморско селце, за което ще ви разкажа.

Варвара е като красива картичка от близкото минало, там времето е спряло и преобладава усещането за уединение и спокойствие. Няма да намерите тълпи от туристи или шикозни заведения, ако търсите запазено кътче за идилична отпуска през лятото, това е вашето място.

Намира се на 9 км от Царево и само на 20 км от Резово, на границата ни с Турция. Според легендата тези места някога били обитавани от тракийски племена, които често нападали съседен Ахтопол, населен с гърци. Те наричали тракийците варвари и оттам селото получило името Варвара.

Романтичните брегове на селото са любимо място на хората на изкуството и неведнъж са използвани за филмов декор. Въпреки че плажната ивица е малка, тя е живописна и чиста. Селцето се намира в полите на най-високия връх в българската част на Странджа – Папия. Тази интересна особеност предоставя възможност и за освежаваща разходка в планината, а там определено има какво да се види. Скалистите брегове предоставят на гмуркачите вълнуващи моменти за подводни разходки и риболов.

На изхода на селото по пътя за Ахтопол има едно много приятно място за пикник. След втория остър завой ще излезете на прав път, отляво ще е морето и малко плажче с разположен на скалата паметник на загинали моряци, а от дясната страна ще видите черен път. Поемете по него и след около стотина метра ще стигнете до мястото, за което ви говоря. Там има малко поточе, дървени маси, място за огън и прохладата на планината. Естествено съчетание на планински и морски туризъм.

През първата седмица на септември се провежда съборът на селото, който продължава два дни. Освен обичайните за такива събития мероприятия, там можете да видите и традиционните за района танци на нестинарите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Uchtiviq Los , 03.09.2013 | 13:57
великолепно е по такива малки китни места, които още не са се превърнали в сбирщина на алкохол и пияни туристи.
Абонирайте се за нашия бюлетин