Възрожденски градове, които са урок по история - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Възрожденски градове, които са урок по история
Автор: Петя Димитрова

Преди много години Иван Вазов задал въпроса „Де е България?“. А отговорите са много. Зависи коя България търси човек. Онази с високите планини и техните сини езера, онази до белия Дунав, онази на брега на Черно море?

Онази несломима България с история, от която всеки трябва да се гордее? Тя е във възрожденските градчета. И, ако вие искате да видите точно нея, ето къде ще я намерите.


1. Панагюрище

Основаване: Градът е основан след падането на България под османско робство.

Урок по история: Панагюрище е един от центровете на Българското възраждане, а също и на националноосвободителните борби. През XIX в. градът се намира в икономически и духовен разцвет. Развиват се множество занаяти, като най-голяма почит получава златарството.

Панагюрище остава в историята на България с печалните събития около Априлското въстание: градът е опожарен и напълно унищожен. След Освобождението е построен наново, което е и причината да не разполага с много възрожденски къщи.

2. Копривщица

Основаване: Никой не може да каже със сигурност кога е създаден градът.

Урок по история: След падането на България под турско робство жителите на Копривщица се ползвали с привилегии и успели да останат сравнително заможни. Това обяснява и богатите възрожденски къщи в града. Богатствата на града привличали кърджалиите, които три пъти го опожарявали (през 1793, 1804 и 1809 г.). От първото поселище е запазена единствено т.н. "Павликянска къща".

Копривщица е роден град на много важни за историята на България личности като Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски. Къщите им са превърнати в музеи и посрещат посетители и днес.

3. Карлово

Основаване: Основан е в края на XIV в. От този ранен период в града са запазени манастирът "Св. Спас" и Куршум Джамия (най-старата сграда в Карлово).

Урок по история: Карлово се свързва най-вече с това, че през 1837 г. тук се ражда Васил Левски, чийто музей можете да посетите.

4. Калофер

Основаване: Според легендите Калофер е основан в средата на XVI в. от група мъже, които нападали преминаващите през района османски кервани.

Урок по история: Калофер е важен културен и търговски център по време на Възраждането. Градът е опожаряван няколко пъти от турците, за последно през 1877 г., когато са избити всички мъже и градът е разрушен от турска войска. В близките гори все още могат да бъдат намерени следи от това. Калофер е родно място на Христо Ботев, чиято къща днес е превърната в музей.

5. Старият Пловдив

Основаване: В Старинния Пловдив можете да се разходите през различни епохи - от античността до Възраждането.

Урок по история: След превземането си от османските войски Пловдив се превръща в главен град на област Румелия до 1382 г., когато управлението е преместено в София. През Възраждането Пловдив се превръща във важен икономически център. В града живеят много заможни и образовани хора, които пътуват из Европа. Значими обекти от този период са къщата Мавриди, къщата Недкович, къщата на Степан Хиндлиян, Балабановата къща, Куюмджиевата къща и др. Прочетете още за Стария Пловдив.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин