Вдъхновяващата история на един сляп фотограф - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вдъхновяващата история на един сляп фотограф
Автор: Мария Ангелова

Една вдъхновяваща история, която доказва, че нищо не е невъзможно, ако човек е упорит. Дори това един напълно сляп и глух мъж да стане фотограф.

Брендън Борелини се ражда в Бризбейн, Австралия - напълно глух и с ограничено зрение, като впоследствие ослепява напълно. Въпреки че му е трудно да възприема света около себе си, той става първият глух и сляп австралиец, който завършва гимназия и университет. За постиженията си през 1989 г. е обявен за Млад австралиец на годината.

Но Брендън не спира дотам.

Животът го среща със Стив Майер-Милър – артистичен директор на организация, която помага на хора с увреждания да се изразяват чрез изкуства. По-рано Стив е обучавал по фотография слепи хора и глухи хора, но никога човек, лишен едновременно и от двете си сетива. Той приема предизвикателството и с Брендън започват да обикалят и да снимат - първоначално на шега, а впоследствие - като все по-сериозно занимание.

Как е възможно това?

"Той държи здраво камерата, като я опира в челото си, а не я поставя пред очите си. Брендън се превърна в артист, в човек, който контролира това, което прави", разказва Стив.

Брендън може да регулира настройките на фотоапарата като движи пръстите си по копчетата. След като заснеме кадрите, той получава обратна връзка – за техническите параметри на снимката (експозиция, скорост и др.), за композицията и най-важното – за емоциите, която тя поражда у хората.

Истината е, че Брендън вижда нещата по различен начин, чрез своето въображение. Той докосва предметите около себе си, усеща обстановката с обонянието и кожата си (например морския бриз) и има нужда от малко помощ единствено при насочването на обектива.

За да срещнат Брендън със собствените му снимки, от организацията използват тенология за превръщането на двуизмерно изображение в триизмерно. Така Брендън може да усети с пръстите си елементите от снимката, която сам е заснел.

Вижте Брендън и Стив в кратко интервю за австралийския канал ABC, а в галерията можете да видите някои от снимките, заснети от Брендън.

The blind photographer from ABC Open Tropical North on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин