Вековните живописни градове на Турция – Сафранболу и Дадай, се присъединяват към международната мрежа Cittaslow - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вековните живописни градове на Турция – Сафранболу и Дадай, се присъединяват към международната мрежа Cittaslow
Автор: Peika.bg
Вековните живописни градове на Турция – Сафранболу и Дадай, се присъединяват към международната мрежа Cittaslow

Сафранболу е единственият град в света, включен в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО и в мрежата Cittaslow, която включва малки градове в екологично чисти райони и запазени традиции

Два малки града от западния черноморски регион на Турция Сафранболу и Дадай, се присъединиха към международната мрежа от градове, с повишено качество на живот – Cittaslow. Те бяха включени към нея на 23 март, по време на срещата на Международния комитет по координация на Cittaslow в Даме, Белгия. С прибавянето на тези два града към мрежата на асоциацията, броят на турските градове в нея вече става 25.

За да се присъединят към мрежата Cittaslow, Сафранболу и Дадай бяха подложени на щателна проверка в 72 различни категории, включително качеството на въздуха, канализационните системи, ниво на грамотност и динамиката на градското планиране, което ги прави пример за спокоен начин на живот, запазена природна красота и забележителна архитектурна структура.

Сафранболу е дом на приблизително 2000 автентични турски къщи и е единственият град включен както в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО, така и в мрежата Cittaslow. Това го прави задължителна дестинация за всеки, който се интересува от устойчиво културно наследство. Дадай, известен с девствените си природни пейзажи и традиционното турско гостоприемство, предлага на посетителите си спокойно местенце за отдих.

Сафранболу – зашеметяващото устойчиво културно наследство

Вековните живописни градове на Турция – Сафранболу и Дадай, се присъединяват към международната мрежа Cittaslow

Разположен в областта за екотуризъм на провинция Карабюк в западното Черноморие, Сафранболу е скрито бижу с китни улички и старинни къщи, които ни пренасят в друга епоха. Известен като Пафлагония в древността, сегашното име на града – Safranbolu – произлиза от необичайното растение шафран, което вирее в района. Споменат в епичната поема на Омир „Илиада“, Сафранболу е бил дом на многобройни цивилизации, включително на хетите, персите, римляните и османците.

Двете хиляди класически османски къщи в града заслужават специално внимание като пример за местната архитектура и за едни от най-емблематичните и устойчиви постройки в Турция. Датиращи от XVIII, XIX и началото на XX в., тези къщи представляват хармоничното взаимодействие между дърво, камък и постройка. Те се отличават с това, че са построени по такъв начин, че да не закриват достъпа на слънчева светлина и видимостта на гледката на съседните къщи. Други от забележителностите в Сафранболу, примери за старата градска архитектура в района, включват гостилницата Чинчи, един от многобройните кервансараи, построени по Пътя на коприната, банята Чинчи, която точно представя културата на турските бани, джамията Кьопрюлю Мехмед Паша (Köprülü Mehmet Paşa) с поразителния слънчев часовник в двора ѝ, и джамията Изет паша (İzzet Pasha), която е построена изцяло от дялан камък и е отличен пример за османско каменоделство. Друга забележителност, която трябва да се посети в района е Музеят на турското кафе, който разкрива любопитни факти за него и историята му, и е част от списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Дадай – местен и исторически чар

Вековните живописни градове на Турция – Сафранболу и Дадай, се присъединяват към международната мрежа Cittaslow

Разположен на 29 км. от центъра на Кастамону, Дадай приканва пътниците да се отправят на пътешествие назад във времето, където ритъмът на ежедневието е хармонизиран с нежния ритъм на природата. Очарованието на Дадай се крие в неговите живописни равнинни гледки, жив местен дух и запазено архитектурно наследство.

Дадай, дом на много цивилизации – от каски и хети до римляни и селджуки, е бил присъединен към османските земи по време на управлението на султан Мехмед II. Когато посетителите се разхождат из очарователните улички на Дадай, те са приветствани от симфония от забележителности, които отразяват легендарното минало и културното наследство на града. От характерните къщи от османската епоха, украсени с изящни дървени орнаменти, до оживените пазари, преливащи от местни деликатеси – всяко кътче на Дадай предлага поглед към отминалите епохи.

Освен архитектурните си чудеса, Дадай е и убежище за любителите на природата. Докато се разхождат сред спокойната природна красота на района Балидаг (Ballıdağ) и изследват красивите езера Юмуртаки (Yumurtacı) и Ташчилар (Taşçılar) и сталактитовите пещери Ташлъбайър (Taşlıbayır), посетителите на Дадай със сигурност ще намерят утеха в прегръдката на природата. Освен това Дадай е бил важен център за отглеждане на коне по време на османския период. Днес посетителите на Дадай могат да отседнат във ферми за коне, да вземат уроци по езда и да отидат на конно сафари сред уникалната му природа.

Раят на Cittaslow: Турция

Вековните живописни градове на Турция – Сафранболу и Дадай, се присъединяват към международната мрежа Cittaslow

Асоциацията Cittaslow възниква в отговор на опасенията, че глобализацията уеднаквява живота в града и заличава неговата уникална идентичност. В градовете включени в Cittaslow животът тече бавно, а местната кухня, архитектура, традиции и история са добре запазени.

Мрежата на Cittaslow включва двадесет и пет района, разположени в двадесет и една провинции в седем региона на Турция – страна, известна с богатото си културно наследство. Мрежата Cittaslow Türkiye е създадена през 2009 г., като Сеферихисар в Измир е първият град, присъединил се към асоциацията, но по-късно и повече градове се включват.

Двадесет и петте турски града, участващи в мрежата на Cittaslow, включват Дадай, Сафранболу, Финике, Ахлат, Акияка, Арапгир, Егирдир, Фокея, Гьокчеада, Герзе, Гьойнюк, Гюдюл, Халфети, Изник, Кемалие, Кьойчегиз, Мудурну, Першембе, Шаркьой, Шавшат, Сеферихисар, Узундере, Виза, Ялвач и Енипазар.

Вековните живописни градове на Турция – Сафранболу и Дадай, се присъединяват към международната мрежа Cittaslow

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин