Величието на водопада Виктория - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Величието на водопада Виктория
Автор: Peika.bg
Величието на водопада Виктория

Внушителният водопад Виктория е едно от най-красивите творения на природата и се намира на границата между Зимбабве и Замбия.


Гледката там е толкова
впечатляваща, че трудно може да бъде описана с думи. Водите на Виктория се спускат от 400 м височина и могат да бъдат видени от 50 км разстояние. Тътенът от падането им може да се чуе е радиус от 40 км. 

Водопадът е кръстен от първия европеец, който го открил през 1855 г. – британския доктор и мисионер Дейвид Ливингстън. Той бил толкова впечатлен от грандиозната му размери и покоряващата му красота, че му избрал да го кръсти на английската кралица Виктория. Местните племена, от своя страна, го наричат с далеч по-подходящото име Димът, който гърми.

Величието на водопада Виктория


Виктория се образува от река Замбези, която внезапно се спуска в тесен, дълбок над 100 м каньон. Тя е единственият водопад в света, който е дълбок повече от 1000 м и се простира на над 1 км надморска височина. Виктория образува най-голямата водна завеса в света с впечатляващата широчина от 1708 м.

Когато река Замбези е най-пълноводна, всяка минута около 550 млн. л. вода се спускат от 70 до 108 м височина. Всъщност Виктория се състои от пет водопада, намиращи се един до друг. Четири от тях са на територията на Зимбабве, а един се намира след границата с нейната съседка Замбия. Освен да се полюбуват на мястото, много приключенци и любители на екстремните спортове, го избират за място за рафтинг и бънджи скокове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин