Великденският остров става защитена територия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Великденският остров става защитена територия
Автор: Peika.bg
Великденският остров става защитена територия

Предстои създаването на нова защитена морска зона, която ще е най-голямата в Южна Америка, след като идеята бе одобрена от полинезийският народ Рапа Нуи, който живее на Великденския остров в Тихия океан.

Тя ще бъде с площ от 720 000 кв. км и ще се намира на 3500 км от континента.

Великденският остров най-често е идентифициран със своите прочути моаи - над 600 огромни, издължени каменни фигури. Много от тях са високи от 9 до 15 м и тежат до 250 тона. Те са издялани от вулканичната туфа на острова, транспортирани са на километри и след това са изправяни върху грамадни каменни олтари, наречени аху. Все още обаче е загадка коя е цивилизацията, изградила монументалните статуи.

В тропическите води около този така интересен остров, от друга страна, има коралови рифове, някои видове, от които са уникални и не се срещат другаде по света. Това се дължи най-вече на отдалечеността и изолираността на мястото.

Тази стъпка е предприета с цел да бъде защитен един изключително красив регион. Според местните власти този акт е определено като „исторически напредък“. Защитените морски зони представляват райони, в които човешката дейност е ограничена или забранена, за да бъдат запазени намиращите се там животински видове и биоразнообразието.

Местните жители са одобрили съвместното управление на тази зона с представители на държавата и са гласували риболовът да може да бъде практикуван само от народа на Рапа Нуи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин