Велики Преслав – да минеш по стъпките на цар Симеон - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Велики Преслав – да минеш по стъпките на цар Симеон
Автор: Мария Ангелова
Велики Преслав – да минеш по стъпките на цар Симеон

Има едно място в Българиякоето не просто е било втората столица на България. На това място кракът ви ще стъпи на същия този под, по който и самият цар Симеон е стъпвал преди повече от 1000 години. Едно място, за което Йоан Екзарх Български пише, че е украсено „необикновено богато с камък и дърво и [различни краски], а отвътре с мрамор, бронз, сребро и злато“.

Едно място, което все още пази много тайни, които само чакат да бъдат открити. От вас. 

Какво ще видите във Велики Преслав

Велики Преслав е бил дворцов комплекс – няколко големи сгради, няколко църкви, манастири, магазинчета.

29470

Включително и няколко места, на които на мястото си е поставена оригиналната подова настилка, което означава, че минаването по стъпките на цар Симеон от метафора се превръща в реалност.

29468

Няколко акцента от разкритото до момента:

Владетелската базилика. Във Велики Преслав се намира втората по големина базилика в Средновековна Югоизточна Европа - владетелската базилика (дълга е 40 м, а най-голямата е в Плиска). Тъкмо тук се крие една тайна, пазена в продължение на векове и все още неразкрита. В малък параклис до базиликата е открит саркофаг, на който се чете името „Михаил“.

29476

Според някои предположения това би могъл да е гробът на цар Борис I (приел след покръстването си името Михаил)Това обаче не е доказано и е вероятно да е само красива легенда. В гроба не са намерени кости – смята се, че при някое от нападенията на града те са били отнесени, за да не бъдат осквернени. След като базиликата е разрушена, мястото й се превръща в некропол с над 300 разкрити досега гроба.

Царски дворец без тронна зала не можеКато всеки царски дворец, и Симеоновият е имал величествена тронна палата, с пет входа и уютно дворче. 

Дворцовата базилика. Смята се, че е построена още по времето, когато по покана на Борис в България пристига латинската мисия, тъй като на места са използвани западни елементи в архитектурата й.

Из живота на патриархаПатриаршеската базилика и домът на патриарха също са разкрити, а до тях можете да надникнете в останките от средновековна баня. Средновековна, но е имала подово отопление (хипокауст), което пък е използвано още от римляните.

Южната порта. Южната порта е една от най-впечатляващо реставрираните части на Велики Преслав. Тук е имало тежка падаща дървена врата (катаракта) – като онези от рицарските филми.

29480

29469

Вита стълба ще ви отведе до върха на портата, откъдето можете да обхванете с поглед голяма част от възстановения град. И да си представите, че сте един от стражите на цар Симеон.

29465

В основите й, от външната част на укрепения град, пък е имало редица с магазинчета (снимката горе, възстановени са само основните им)

Кръглата църква. Кръглата църква е почти магическо място – с безкрайните си сводове, ниши, кули и колони. Откъдето и да погледнете, всичко се вижда през поредица от арки. 

29481

29475

Надникнете и в кладенеца.

29473

Църквата е имала и втори етаж, поддържан от мраморни колони. В едната кула на църквата се виждат останки от вита дървена стълба, по която се е стигало до втория етаж. Носи се легенда, че огромният купол на кръглата църква е бил от злато.

Навсякъде има табели, рисунки, цитати, за да можете да си представите величието на Велики Преслав и да се потопите в Симеоновите времена. 

29466

29467

Каменната графити галерия или защо да не бързате да си ходите

Не бързайте да си тръгвате, след като разгледате основния комплекс на Велики Преслав. Малка отбивка с табела посочва пътя към по-съвременната църква „Св.св. Кирил и Методий“, издигната в чест на 1000-годишнината от смъртта на цар Симеон. Но не тя е най-интересното. Малко преди да стигнете до нея, свийте вдясно, за да се окажете на мястото, на което от скука древните стражи са драскали в камъните на стената графити. Бойни сцени, коне, други животни, както и няколко неприлични драскулки. За изминалите хиляда години са поизбледнели, но на информационното табло можете да видите какво имате за откриване и нека търсенето започне!

29484

29483

Подсказкагледайте в ниската част на стената, изображенията се виждат най-добре, погледнати отдолу нагоре или вечер с фенерче.

Какво още: От есента на 2014 г. от павилиончето за билети на входа на комплекса има виртулен гид – таблети, с които заедно с карта в ръка можете сами да откривате миналото на старата столица (на руски, английски, немски и румънски език). За всяка сграда от старата столица ще чуете аудио информация.

Не пропускайте да посетите и музея на Велики Преслав (малко след разкопките, има табела за отбивката), където се пазят находки от старата столица, сред които и невероятното златно съкровище. Там има и триизмерен модел на града, можете да гледате и кратък филм с разказ за живота в Преслав.

29477

29479

29472

Полезна информация: Работно време от 9 до 17 часа, събота и неделя от 9 до 18 часа. През зимата уикендите са само с предварителна заявка. Входната такса е 4 лв. за музея + дворцовия комплекс. 1 лв. за учащи и 2 лв. пенсионери, както и семеен билет – 8 лв. Има достъп за инвалиди. Велики Преслав се намира на 18 км от Шумен, на 130 от Варна, на 350 от София. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин