Велико Търново отново има своя паметен Багрилов надпис - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Велико Търново отново има своя паметен Багрилов надпис
Велико Търново отново има своя паметен Багрилов надпис

В Деня на българската Независимост, 22 септември, във Велико Търново бе открит реставрираният Багрилов надпис, изсечен преди век върху скалите на хълма „Света гора“.

Паметният символ е създаден от художника и общественик Димитър Багрилов през 1918 г. по случай 10-годишнината от Независимостта, но е заличен през 50-е години на миналия век.

Надписът бе възстановен по инициатива на местната структура на „Ротари Клуб“. Обявената благотворителна кампания бе подкрепена от много дарители, общественици и от Община Велико Търново. С това благородното дело бе поправена една историческа несправедливост.

„Паметни символи, какъвто е Багриловият надпис, припомнят за славните моменти в нашата история. Миналото трябва да се познава и да се гордеем с него, а не да бъде забравяно. Наш дълг е да възпитаваме нашите деца да познават паметните събития от историята, да знаят кои са бележитите българи и великотърновци“, коментира кметът на Търново Даниел Панов.

С емоционално историческо слово проф. Пламен Павлов припомни, че Багриловият надпис свидетелства както за големия държавнически акт – обявяването на Независимостта, така и за стремежа на българския народ за освобождение на изконни български земи и за национално обединение по време на Първата световна война.

На 22 септември над 20 000 жители и гости на Велико Търново се събраха във вечерните часове пред крепостта Царевец, за да наблюдават кулминацията на тържествата по случай 110-годишнината от Независимостта на България. Ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ изпълниха майсторски строеви хватки с оръжие. Последва тържествена заря проверка.

Вечерта завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, атрактивно съчетана с празнични илюминации.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин