Венеция – мостът на юмруците - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Венеция – мостът на юмруците
Автор: Екатерина Пейчева
Венеция – мостът на юмруците
Снимка: Didier Descouens

В началото на 17-и век венецианци въвели нова спортна дисциплина, за която, ако 20-и век знаеше, със сигурност би била гвоздеят на Олимпийските игри днес – бой с юмруци на мост.

Като град, изграден на плаващи платформи, свързани с тесни мостове, и обитаван от хора (като всички други италианци) с лесно запалим фитил, Венеция бързо се превърнала в популярна арена на редовни мостови дуели. Дуелирането, разбира се, било забранено, но това не пречело на жителите да се бият със заострени пръчки, когато им скимнело.

Според легендата, когато в един такъв дуел пръчките на дуелиста от рода Кастелани започнали да се чупят по-бързо, отколкото тези на опонента от рода Николоти, отчаян, Кастелани захвърлил предпазната си екипировка и предложил на Николоти да довършат mano-a-mano. Това бил първият юмручен бой на мост в историята, който скоро се превърнал в по-обичано зрелище, отколкото боя с пръчки. А управата на Венеция с въздишка на облекчение си затворила очите пред това по-малко зло.

Венеция – мостът на юмруците

Мост на юмруците, Венеция

През годините юмручният бой на мост почти се превърнал в регламентиран спорт. Възмездието вече не означавало непременно смърт на врага. Достатъчно било просто един от участниците с кроше да запрати опонента в канала отдолу – наказание, за някои не много по-атрактивно от смърт, предвид жестоките подигравки на многобройните зрители и не особено очарователните отпадни води на самия канал.

По-късно боят дори се превърнал в печеливш бизнес. Като оставим настрана залагането, което е носило пари на много хитреци на гърба на малко разярени един на друг глупци от зората на човечеството, когато се подготвял за подобен дуел във Венеция, човек дори можел да си наеме треньор – професионален мостов борец, опитен в техниките за млатене натясно.

Венеция – мостът на юмруците

Йозеф Хайнц (1673) - Състезание на Моста на юмруците

Към края на 17-и век боят с юмруци на мост вече губел популярност и богатите аристократи започнали да инвестират в други „спортове“. Властта изведнъж прогледнала и установила, че тази практика е незаконна. Въпреки това десетилетия по-късно отличилите се борци в тази дисциплина все още били разнасяни сред народа като легенди.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин