Версайският дворец в 7 любопитни факта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Версайският дворец в 7 любопитни факта
Автор: Peika.bg
Версайският дворец в 7 любопитни факта

Версайският дворец е един от най-често копираните кралски палати – след като го виждат, владетели от цяла Европа искат да пренесат частица от великолепието му в собствените си дворове. Петерхоф край Санкт Петебург, Шьонбрун във Виена и Казерте в Италия са сред най-популярните дворци, имитиращи Версай.

От стените на Версайския дворец между 1682 и 1789 г. се управлява цяла Франция, а днес е любимо място за разходка, каране на колело и среща с кралските покои. Следват няколко любопитни факти за двореца, които си струва да знаете преди да го посетите:

1. Версайският дворец се намира на 20 км от Париж. Причината за това е Луи Четиринадесети, който се страхувал да живее в Париж. Като дете, докато живеел в Лувъра, бил изплашен от опит за превземане на сградата, затова решил да премести жилището си в малкото селце Версай. Преди това на мястото е имало кралска ловна хижа.

36 000 души и 6000 коня участват в построяването на 500-метровия дворец, което отнело 50 години.

2. Общата площ на двореца и градините е повече от площта на остров Манхатън.

3. Площта на двореца е над 50 000 кв.м, има 2153 прозореца и 67 стълбища.

4. В големите приемни зали осветлението било приглушено, за да не се зацапват с дим стените и таваните. Така се появила идеята за Огледалната зала – десетките огледала отразявали светлината на няколко свещи.

5. Огледалната зала на Версайския дворец има 17 огромни полилея и 26 по-малки за общо 1000 свещи.

6. Кралят Слънце много държал на официалностите. Дори и в спалнята си. Всяка сутрин веднага след събуждането си бил приветстван от 100 представители на кралския двор, които изпълнявали поредица от заучени ритуали. Вечер процесията преминавала отново през спалнята му.

7. Може би най-важното от по-съвременните събития, случили се във Версайския дворец, е подписването на договора за края на Първата световна война на 28 юни 1919 г.

Полезна информация: Версайският дворец е отворен за посещение всеки ден )без понеделник) от 9 до 17:30 часа (от 1 април до 30 септември – до 18:30 часа). Паркът е отворен от 8 до 18 часа (през лятото до 20:30 часа). Цените на билетите варират според това кои части искате да посетите, като за жители на ЕС до 26 години входът е свободен. Безплатно можете да влезете и всяка първа неделя на месеца от ноември до март. На опашката се чака дълго, подгответе се с вода и храна. От Париж до Версай се стига с влак от гара Сен Лазар или от гара Монпарнас. Официален сайт на Версайския дворец – тук

А за финал - въздушна разходка над Версайския дворец:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин