Вертикални гори за чист въздух в градовете - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вертикални гори за чист въздух в градовете
Автор: Peika.bg
Вертикални гори за чист въздух в градовете

Ето и нещо доста иновативно и с екологична насоченост – в китайския град Нандзин е започнато строителството на две вертикални гори.

Целта на тяхното изграждане е да пречистват въздуха, произвеждайки по 60 кг кислород на ден

Те са наречени „Кулите Нандзин“ и когато бъдат завършени през 2018 г., ще представляват първата вертикална гора в Азия. Височината на едната ще бъде 197 м, а на другата 106 м. По тях ще растат над 1000 дървета и 2500 храсти от 23 вида, типични за региона

По-високата кула ще помещава в себе си офиси, музей, зелено архитектурно училище и клуб, който ще е на покрива. По-малката кула, от своя страна, ще представлява 247-стаен хотел с басейн на покрива.

Вертикалните гори ще могат да бъдат видени не само отвън, но и от балконите на двете здания. Целта на постройките е, както да спопомогне за наличието на по-чист въздух в Нандзин, така и да подпомогне регенерирането на
местното биологично разнообразие.

Интересното е
, че проектът е на италианския архитект Стефано Боери, като изграждането на подобни сгради не е прецедент в кариерата му. Той е проектирал още две, които вече са били построени в Милано, като се очаква подобни вертикални гори на бъдат построени и в швейцарския град Лозана. Според архитекта (а и не само) създаването на подобни природосъобразни съоръжения в по-големите градове са нещо красиво и същевременно полезно за всички – особено в нашия все по-замърсен свят. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин