Веселите чадъри на Солун - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Веселите чадъри на Солун
Автор: Елиза Тодорова
Веселите чадъри на Солун

Много от вас са били в Солун. Знаете за Бялата кула, статуята на Александър Велики и музея за византийска култура. А виждали ли сте 13-метровата скулптура на чадърите на крайбрежната улица?

Когато минете покрай Бялата кула, застанете с лице към морето и продължете наляво. Бях гледала много снимки на чадърите и бях много развълнувана да открия къде точно се намират. Бъдете подготвени да повървите известно време, докато стигнете до хотел Macedonia Palace.

Чадърите в Солун са ефирна конструкция с мрежеста структура, която позволява в тях да се вплитат както слънчевите лъчи, така и блясъкът на вълните.

Как се появяват чадърите?

Създател на чадърите е Йоргос Зонголопулос, който е виден гръцки скулптор, чиито трудове често включват чадъри.

32242

Скулптурата е направена през 1997 г., издигната е на небрежна платформа и е осветена по необикновен начин нощем.

32241

Тя е атракция, както за местни, така и за посетителите на града и е популярно място за снимки. 94-годишният тогава Йоргос Зонголопулос казва за Солун по време на откриването на скулптурата: "Що се отнася до окончателното инсталиране на творбата, аз съм много доволен. Преживяла е доста приключения, но самият живот е безкрайно приключение, така че може да се каже, че творбата е получила своя дял живот. Тя е жива!"

Чадърите през всичките сезони

32236

За мен тя наистина е жива. Лицата на всички оживяват покрай нея. Колко усмивки носи само... Всеки иска да се снима. Всеки иска да запази момента на перфектна симбиоза между морето и чадърите без значение дали включваме слънце, сняг или настъпилата нощ. Те са красиви по всяко време на деня и годината. А още по-красиви стават, когато влюбени двойки заключват по тях катинари в знак на любовта си. Традицията явно е отскоро, а и чадърите са доста високи и това не е лесна задача. Но гордо отбелязвам, че станах част от тази традиция.

32238

Снимка: Елиза Тодорова

Представяш си как след 2, 5 или 10 години ще посетиш мястото, хванал за ръка любимия си, и с надежда ще видиш вашата любов все така спокойна и радваща се на вечното ви лято.

32243

32239

Открийте и най-добрите оферти за пътуване до Солун.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин