Видин – забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Видин – забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg

Крайдунавският град е приятно място за пролетна разходка!

Въпреки че е доста пренебрегван, Видин има какво да покаже на своите посетители. Той пази крепости, сгради, спомен от миналото. 

Ето какво да не пропускате, ако сте решили да прекарате почивните си дни в града. 

Крепост Баба Вида”

Разположена е в северната част на град Видин, на брега на река Дунав. Известна е още с името “Бабини Видини кули” или “Баба Вида”. Крепостта е построена върху античните останки на град Бонония. Основите са поставени през 10 век, но същественото изграждане е по време на Второто българско царство. 

Според легендата, Вида е наименование, дошло от името на най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Взимайки си поука от неуспешните бракове на сестрите си - Кула и Гъмза, Вида отклонила всички предложения за женитба, построила замъка и заживяла в него чак до края на дните си.

*

Крепост Калето

Намира се отвъд рова на замъка "Баба Вида". Тази крепост е опасвала целия град след 17-и век. Разполагала е с 9 входни врати, наречени капии. Първата и последната от тях са зазидани. Стената откъм река Дунав е двойна и част от нея се използва за градски плаж.

*

Исторически музей Конака

Музеят съхранява над 63 000 експоната. Библиотечният му фонд се състои от над 4600 тома. Сградата е построена през 17 век и е паметник на културата.

*

Катедрала Свети великомъченик Димитър Солунски

Храмът е изграден в духа на Варненската катедрала и много напомня за нея. Централния купол се извисява на 33 м. Катедралата също е от 17-и век. Била е разрушавана и възстановена в началото на 20 век.

*
Кръстатата казарма

Представлява масивна двуетажна сграда с формата на равнораменен кръст. Построена е през 1801 г. Разположена е на мястото, където е бил дворецът на пашата. В средата на 20-и век е реставрирана и адаптирана за музей. В нея има и етнографска експозиция, представяща традиционната култура на населението от Видинска област.

*

Палатата на Видинската митрополия

В двора й се намира църквата "Св. Панталеймон". В нея е служил самият Софроний Врачански. В църквата има е експозиция, която е свързана с делото на първия български екзарх Антим I (1816-1888).

*

Джамията на Осман Пазвантоглу

Джамията може да бъде разгледана от всеки и дори снимана отвътре, защото е недействащ паметник на културата. Строежът й е завършен между 1801 и 1802 г. Представлява масивна постройка със строго ориенталска архитектура. 

*

Видинската синагога 

От 1950 г. тя не се използва, което води до окаяното й състояние днес. На времето синагогата е смятана дори за по-красива от тази в София, а днес от тази красота са останали само стърчащите голи стени. Влизането в нея е опасно, затова по-добре я разгледайте само от вън и се опитайте да си представите колко величествена е била. 

*

Мост Чобан Кюприя

Каменният мост се намира на стария вход на град Видин от град Дунавци. Обявен за паметник на културата.

*

Крайдунавски парк Видин

Паркът е идеално място за разходка или почивка. В него са разположени театърът, джамията и библиотеката на Пазвантоглу, турската поща, Римската крепостна стена и други забележителности.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин