Пратера във Виена: развълнувай детето в себе си - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пратера във Виена: развълнувай детето в себе си
Автор: Анелия Никифорова
Пратера във Виена: развълнувай детето в себе си

Порастването е неизбежен процес, машината на времето още не съществува и възрастен си звучи малко страшничко. Виенчани обаче приемат остаряването малко по-леко заради един от най-впечатляващите увеселителни паркове в света, където единственото, което има значение е, да си носиш детското в себе си.

За два дни Виена ме беше очаровала със забележителната си архитектура, вкусна храна и ненатрапчива прецизност. Бях видяла катедралата Свети Стефан, двореца Шьонбрун и неговите прекрасни градини, Музеят на история на изкуството, както и този за съвременно изкуство, дългите алеи, малките улички, водещи към интересна забележителност, цветните паркове. Бях усетила онази, културната Виена, която те повлича в миналото и те кара небрежно да погледнеш календара в телефона си.

В късния следобед на последния трети ден от виенската ми ваканция, в метрото към вкъщи, за първи път чух за Пратера. След 10 минути вече бях пред главния му вход, с една захаросана близалка, гледайки един от най-известните виенски символи – Виенското колело. Предстояха 3 часа, в които разбрах, че не съм толкова голяма.

Пратера във Виена: развълнувай детето в себе си

Виенският Пратер е голям градски парк, в края на който се намира увеселителният парк „Вурстелпратер“, създаден преди 250 години. Във „Вурстелпратер“ или просто Пратера, както е по-популярен, са разположени над 250 атракциони, ресторанти, места за игри и приятни кътчета за отдих. Ето списък на това, което не трябва да пропускате, ако сте отишли вече във Виенския Дисниленд.

1. Виенското колело

Да отидеш във Виена и да не се качиш на Виенското колело, е почти като да отидеш в Рим и да не видиш папата. С височина 64 м този символ на града ти позволява да видиш цяла Виена от птичи поглед - гледка, която дълго няма да можеш да забравиш. Отворено през цялата година, Виенското колело е една от най-посещаваните забележителности в мегаполиса. Цената за едно посещение, ако нямате карта, е 12 евро.

2. Въртележките 

 В Пратера има, около десетина въртележки, които са готови да ви вдигнат адреналина и да ви изплашат доста със        скоростта си. Сред тези, които си заслужават, са: „Олимпийска примка“, „Бумеранг“, „Супер осмици“, „Влакчето“ и „Дива мишка“. Цената за едно посещение варира между 8-13 евро.

Пратера във Виена: развълнувай детето в себе си

3. Страшните атракциони

Страшните атракциони са доказателството, че увеселителните паркове понякога са повече за възрастни, отколкото за деца. Задължително трябва да тествате страховете си в „Къщата на ужасите“, „Прокълнатия замък“ и „Психо хотелът“. Предупреждаваме ви, че наистина са страшнички и не ги препоръчваме на хора със слаби нерви. Цените тук са от 8-15 евро.

4. За деца

Тук попадат всички забавления за най-малките посетители. Сред  най-забавните са емблематичната детска въртележка като от приказките, блъскащите колички, детско влакче и „Кулата“, която гарантира голяма доза адреналин и писъци. Цените за деца са от 3-8 евро за атракцион. 

Вече ви се ходи във Виена? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин