Виетнам: 15 съвета за начинаещи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виетнам: 15 съвета за начинаещи
Автор: Peika.bg
Виетнам: 15 съвета за начинаещи

Виетнам - страната на симпатичния хаос. 

Ето няколко съвета, които да направят пътуването ви в нея по-приятно. Ако сте добре подготвени, няма да позволите на неприятните ситуации да ви развалят почивката.

Разберете какво и къде на хапвате, с какво да се предвижвате, за какво да внимавате. 

1. Уверете се, че визата ви отговаря на всички изисквания. Проверете няколко пъти данните си. Все пак най-важно е да получите печат, за да влезете в страната.

2. Стоките и услугите струват толкова, за колкото се спазарите. Виетнамците са склонни да надуват цените, ако усетят, че сте говори да платите повече.

3. Хората лъжат. Повечето туристи го разбират по трудния начин, затова ние искаме да ви го спестим. Шофьори, ресторантьори, хотелиери – готови са да ви кажат всичко само, за да се възползвате от услугите им. Не се предоверявайте и знайте, че всичко е въпрос на преговори. 

4. Не бъркайте 15 и 50. Това е едно от дребните неща, за които да внимавате. Уличните търговци ще се опитат да ви объркат с произношението си на двете числа. Имайте предвид, че цената на кокосов орех или лъскане на обувките си е около 15 000 донга, а не 50 000. Това, което можете да направите, е предварително да покажете парите на продавача, за да сте сигурни, че сте се разбрали.

5. Купете си билет за влак директно от жп гарата, а не от хотел или от агенция.

Виетнам: 15 съвета за начинаещи

6. Закуската почти винаги е включена в цената и почти винаги е лоша. Виетнам предлага храна на всеки ъгъл, така че не е нужно да се измъчвате със закуската в хотела.

7. Виетнамците, които не са в туристическия бизнес, са много гостоприемни и мили. Не слагайте всички под общ знаменател.

8. Яжте супи, само ако са горещи. Стомашни заболяване се срещат често при хората, които посещават Виетнам за първи път. Ако супата е престояла твърде дълго време – по-добре не рискувайте да я хапвате. Опитайте да се храните само в ресторанти, в които винаги има хора. Това означава, че храната е сравнително прясна. 

9. Избягвайте еднодневните екскурзии. Да, звучат много примамливо и интересно. Ще ви струват около 5 долара, само че по време на пътя, че ви спрат на страшно много места, на които да изхарчите парите си като ресторанти, магазини. Освен това е почти сигурно, че ще пътувате в претъпкан автобус, в който ще се чувствате като затворник. 

10. Пазете вещите си, когато пътувате с влак или автобус, особено през нощта. Ако слизате за почивка, по-добре вземете принадлежностите си със себе си.

Виетнам: 15 съвета за начинаещи

11. Внимавайте с виетнамския донг. Това е официалната валута на Виетнам.
21,000 донга = 1 щатски долар
Не забравяйте, че 10,000 много приличат на 100,000.
50,000 много приличат на 500,000. 

12. Не поставяйте телефона си на масата. Така ще улесните джебчиите да ви го вземат, докато хапвате или разговаряте.

13. Ако ви трябва такси, опитайте да използвате само MAI LINH или VINASUN TAXIS. 

14. Плажовете може би ще ви разочароват. Крайбрежието е доста скалисто. В страната има и хубави плажно градове, но те определено не са нещо, което да ви впечатли.

15. Отидете на бар на покрива. Във Виетнам има много от тях. Насладете се на нощния бриз, светлините на града и прекрасната гледка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин